Ange ditt sökord

Annons:

Kan kraftig svettning vid varm väderlek förvärra atopiskt eksem?

Jar har sedan barn lidit av atopiskt eksem, men har som vuxen, nu 65 år, kunnat ha kontroll över det med hjälp av cortisonsalvor när sådana behövts. Efter en golf/semesterresa i höstas till Tunisien blossade eksemet upp.
På resan, som varade i 10 dagar, var det mycket, mycket varmt med 80% luftfuktighet. Två dagar efter hemkomst blossade eksemet upp och efter en tid, när jag inte själv kunde hantera det, sökte jag hjälp vid hudklinik. Där blev det kaliumbad och starka cortisonsalvor.
Exemet på kroppen läktes kanska snabbt efter behandlingen men allt skinn på insidan av händer och under fötter har jag fällt och det har varit en ganska plågsam tid.
Nu är min fråga: Kan kraftig värme/svettning utlösa ovanstående beskrivning av hudproblem?

Atopiker (person med atopiskt eksem) har en "försämrad hud" med försämrad förmåga att hålla sin fuktighet. Ett av de grundläggande dragen är ett sänkt fettinnehåll till bara ca 50% av det normala. Värme och ökad svettning ger ökad klåda, och detta brukar kunna försämra eksemet. Blir huden fuktigare (av svettningen och den högre luftfuktigheten) gynnar detta bakterietillväxten i huden. Detta i sin tur försämrar eksemet. Många gånger vid ett försämrat eksem ger man just därför kalibad + gärna antibiotika, då det många gånger är en bakterieöverväxt i huden, som försämrar eksemet. Ja, jag tror värmen och fukten har varit boven i dramat.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 februari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!