Ange ditt sökord

Annons:

Kan kortisonsalvor påverka huden långsiktigt?

Kan användandet av kortisonsalvor som barn leda till att man aldrig blir av med sina eksem eftersom huden blir känsligare?

Hur länge tar det till huden återhämtat sig efter kortison användning? Innan man törs smörja kortison igen (på barn)?

Hej!
Kortisonsalvor ger en hjälp att läka ut eksemen och för kroppen att återställa sin hudbarriär. Kortisonet lagras inte i huden, och överhuden byts ju ut på 6 veckor cirka. När man blir av med sina eksem har inte med hur behandlingen sett ut, att göra. Efter att huden ser läkt ut vid tex ett handeksem (tar ofta ca 4-6 veckor) tar det flera månader upp till ett halvår, innan hudbarriären är helt reparerad så att den skyddar lika bra mot nötning, och behåller fukt och fett, som före eksemet.
Kortisonbehandling av eksemet ska göras efer behov och enligt de ordinationer som givits för just den salvan, med nedtrappning oftast om det är en starkare sort. Man behöver inte vänta en viss tid, men om man ständigt måste använda salvan kan det vara ide att byta till en starkare sort i kortare tid! Diskutera detta med läkaren!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: