Ange ditt sökord

Annons:

Kan böjveckseksem utvecklas till astma och svårare allergier?

Hej! Min 9-åriga dotter fick i våras böjveckseksem i ena armvecket. Hon har inte tidigare haft liknande problem och ingen i familjen är allergisk. Läkaren vi var hos sa då att det kunde utvecklas till astma och svårare allergier. Bl.a. skulle vi inte skaffa katt vilket vi hade planerat. Hon har vuxit upp med katt från födseln och fram till 6 år. Senare även marsvin. Hur vanligt är det att böjveckseksem utvecklas till svårare allergier? Vågar vi skaffa katt ändå?

Man talar om det "atopiska anlaget" som innefattar eksem, astma och hösnuva. Förskolebarnet har ofta eksem, i tonåren kommer hösnuva och då kan också astma debutera. Jag avråder bestämt från att skaffa katt eller annat pälsdjur. Risken är då stor att din son utvecklar astma eller rinnande ögon och klåda mot detta djur.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: