Ange ditt sökord

Annons:

Kan astmamedicin öka acnen?

Jag är en tjej på 21 år vars acne verkar öka med åren istället för tvärtom. Jag är röd i hela ansiktet, medan halsen är kritvit, och jag har små finnar och pormaskar som kliar överallt i ansiktet. Jag äter astmamedicinen seretid som innehåller kortison och jag undrar om det är den som ger mig detta ansikte? Eftersom jag inte kan sluta äta min astmamedicin så undrar jag vad jag ska göra åt saken för just nu är jag inte vacker.

Seretid är en inhalationsbehandling mot astma som består av ett bronk-vidgande ämne samt kortison. Det är mycket ovanligt att kortison som inhaleras ger upphov till akne men det är ju känt att man kan få eller förvärra akne om man tar kortison i tabletter. Sluta absolut inte själv med medicinen utan prata med den läkare som skriver ut denna och diskutera om ni möjligen kan byta till behandling utan kortison. Detta beror ju helt på hur svår astma du har. Du kan samtidigt pröva att påbörja lokalbehandling mot akne. Jag har i tidigare svar skrivit utförligt om de olika lokalbehandlingar som finns vid akne.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 12 juni, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: