Ange ditt sökord

Annons:

Kan amalgam leda till Ulcerös kolit?

Idag är jag 31 år, och för ett par år sedan fick jag den märkliga och otydliga ”diagnosen” ulcerös kolit. Jag har haft ca 1 skov/år, dvs. inte så ”gravt”. Ingen förklaring kunde/kan ges av läkare till orsak.
Jag fick amalgamfyllningar i två käktänder i tidiga tonåren som jag fortfarande har kvar. Efter lite läsning på nätet har jag hittat flera artiklar som påvisar ett klart samband mellan giftet amalgam (kvicksilver) och dess negativa påverkan på tjocktarmens slemhinna. Själv tycker jag att det är väldigt logiskt att amalgamet efter flera års ”sakta vittring” skulle kunna orsaka irritationer i tarmsystem. Varför är detta inget som utreds av läkarna? Läkaren frågade aldrig om jag hade amalgam, varför? Vilken hjälp kan jag få, t.ex. med att amalgamsanera min mun? Undrande (Man, 31år)

Orsaken till Ulcerös colit vill jag påstå att vi inte vet. Så enkelt som att påstå att det har med amalgamet vill jag heller inte tro att det är. Det är ingen tvekan om att det är olika uppfattningar om orsak och verkan när det överhuvudtaget gäller amalgamet och dess kvicksilver, även om debatten på senare år har klingat av högst avsevärt. Vill man ha sina tänder sanerade skall man diskutera förutsättningarna om detta, med den tandläkare man går hos.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2010

Liknande frågor

Mage & Tarm

Trängningar av hemorrojder?

Hej, Om man har hemorrojder, blir man då bajsnödig men får inte ut något? Jag har ofta det problemet! Dessutom har jag ofta brunt slem i avföringen och ibland även lite blod med en mycket speciell lukt!

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.