Ange ditt sökord

Annons:

Kan amalgam leda till Ulcerös kolit?

Idag är jag 31 år, och för ett par år sedan fick jag den märkliga och otydliga ”diagnosen” ulcerös kolit. Jag har haft ca 1 skov/år, dvs. inte så ”gravt”. Ingen förklaring kunde/kan ges av läkare till orsak.
Jag fick amalgamfyllningar i två käktänder i tidiga tonåren som jag fortfarande har kvar. Efter lite läsning på nätet har jag hittat flera artiklar som påvisar ett klart samband mellan giftet amalgam (kvicksilver) och dess negativa påverkan på tjocktarmens slemhinna. Själv tycker jag att det är väldigt logiskt att amalgamet efter flera års ”sakta vittring” skulle kunna orsaka irritationer i tarmsystem. Varför är detta inget som utreds av läkarna? Läkaren frågade aldrig om jag hade amalgam, varför? Vilken hjälp kan jag få, t.ex. med att amalgamsanera min mun? Undrande (Man, 31år)

Orsaken till Ulcerös colit vill jag påstå att vi inte vet. Så enkelt som att påstå att det har med amalgamet vill jag heller inte tro att det är. Det är ingen tvekan om att det är olika uppfattningar om orsak och verkan när det överhuvudtaget gäller amalgamet och dess kvicksilver, även om debatten på senare år har klingat av högst avsevärt. Vill man ha sina tänder sanerade skall man diskutera förutsättningarna om detta, med den tandläkare man går hos.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2010

Liknande frågor

Mage & Tarm

Får ont i magen av stress. Vad kan jag göra?

Jag har senaste tiden haft väldigt ont i min mage. Jag har precis börjar plugga och har känt mig mer stressad än vanligt. Jag äter som vanligt men får under de stressiga perioderna väldigt mycket magknip. Ibland så mycket att jag har svårt att koncentrera mig. Vad kan jag göra?

Mage & Tarm

Hur lindrar man magsjuka?

Det har precis gått magsjuka på samtliga av mina barns skolor och förskolor. Vi är alla i familjen noga med att tvätta händerna men jag undrar om det finns något annat sätt att förbygga just magsjuka? Hur lindrar man magsjuka bäst om man väl får det?

Mage & Tarm

Hur undviker jag sura uppstötningar?

Under den senaste tiden har jag haft problem med sura uppstötningar och halsbränna. Jag har testat att dra ner på kaffe och läsk men känner fortfarande ingen förbättring. Vilken mat och dryck är bra att undvika när man har dessa problem?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: