Ange ditt sökord

Annons:

K2 vid benskörhet?

Kan man äta för mycket vitamin K2? I en annons i Veteranen rekommenderas man att äta K2 eftersom det tar bort kalk från kärlen, t.ex. halspulsådern och för över det till benmärgen. Jag är benskör och undrar om det kan vara nyttigt för mig? Ingegerd, 77

Vitamin K har inget direkt med beskörheten att göra, utan här är det i så fall D-vitamin och Calciumsalt som är avgörande. Jag tycker du tar kontakt med osteoporosmottagningen och får reda på vilka värden du har och kanske rentav behöver en tredje sort för skelettet, som man i så fall tar en gång i veckan. När det gäller vitamin K skall man inte överdriva, då de tillhör de fettlösliga vitaminerna liksom A-, D- och E-vitaminerna och blir lagrade i kroppen med bieffekter om det blir för mycket. Ifall K2 tar bort kalk från blodkärlens insida har jag ingen vetskap om.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Kosttillskott för att inte bli sjuk?

Inför våren och sommaren vill jag gärna komma i form ordentligt. Jag tränar mycket men tvingas ofta pausa då jag lätt blir förkyld i korta perioder. Har du något tips på hur jag klan boosta min träning så jag slipper ta dessa pauser? Borde jag ta något typ av kosttillskott?

Rörelseapparaten

Ont i nacke och rygg av stillasittande jobb

Jag har ett väldigt stillasittande jobb och känner ofta av smärta i nacke och rygg. Jag upplever att det blir värre under vinterhalvåret, kanske för att man spänner sig mer i kylan? Vad kan jag göra för att inte ha så ont?

Mat & Vitaminer

Tillskott för att bygga muskler?

Jag har precis kommit i gång med min träning och tränar ungefär 3 gånger i veckan. Jag känner att jag har kommit in i ett riktigt bra flow, men undrar om du har några tips på tillskott eller preparat som kan hjälpa till att boosta träningen ytterligare? Mitt mål med träningen är att jag vill bygga muskler och känna mig så stark som möjligt.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: