Ange ditt sökord

Annons:

K2 vid benskörhet?

Kan man äta för mycket vitamin K2? I en annons i Veteranen rekommenderas man att äta K2 eftersom det tar bort kalk från kärlen, t.ex. halspulsådern och för över det till benmärgen. Jag är benskör och undrar om det kan vara nyttigt för mig? Ingegerd, 77

Vitamin K har inget direkt med beskörheten att göra, utan här är det i så fall D-vitamin och Calciumsalt som är avgörande. Jag tycker du tar kontakt med osteoporosmottagningen och får reda på vilka värden du har och kanske rentav behöver en tredje sort för skelettet, som man i så fall tar en gång i veckan. När det gäller vitamin K skall man inte överdriva, då de tillhör de fettlösliga vitaminerna liksom A-, D- och E-vitaminerna och blir lagrade i kroppen med bieffekter om det blir för mycket. Ifall K2 tar bort kalk från blodkärlens insida har jag ingen vetskap om.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar?

Rörelseapparaten

Ihållande värk efter träning

Jag har haft ont i min högra biceps i drygt ett halvår pga av att jag har tränat för hårt. Jag har testat att inte träna på ett tag men inget verkar hjälpa. Det gör ont i armvecket och mitt i bicepsen. Hur kan jag gå till väga för att det ska bli bättre?

Mat & Vitaminer

Är rädd att barnen blir uttorkade

Hej Apotekaren, mina barn vägrar att dricka vätskeersättning under somrarna och vi är alltid ute mycket om dagarna. Finns det något annat jag kan ge dem så jag slipper vara orolig för att de blir uttorkade?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.