Ange ditt sökord

Annons:

Köldutslag

Var i helgen och åkte skidor.Efter första dagens kvällsåkning vaknade jag dagen efter med mina kinder illröda som efter en heldag i solen utan solskydd.Jag var även svullen upp imot ögonen samt hela ansiktet smärtade.detta har hänt mig en gång tidigarenär jag tog en långpromenad i ganska kallt väder.Vad ska jag göra för att skydda mig imot detta.Jag vet sedan tidigareatt jag har väldigt känslig torr hud,helst mitt på kindbenet.Finns det några råd eller en speciell kräm man kan förebygga med.Eller ska man i framtiden sitta i stugan när resten av familjen tar sig an slalompisten.Jag kanske behöver gå till en hudläkare Mvh Janette

Svar till signaturen Nettan
Köldpannikulit. som betyder inflammation i underhuden orsakat av kyla, är inte så ovanligt. Förändringarna sitter ofta just på kinderna som ju utsätts för kyla och framför allt vind som alltså kraftig ökar den kylande effekten.
Man skall INTE tvätta huden innan man går ut och man skall INTE smörja in med någon speciell kräm utan man skall skydda huden med klädesplagg som till exempel halsduk, "rånarluva" eller liknande. Man måste se till att tyget inte blir blött och fryser till, då kan skadan förvärras.
Om man är känslig som du är för köld bör man kanske undvika framför allt kraftig vind som mångdubblar risken för köldskada, men nog skall du med dessa råd kunna vara med övriga familjen i pisten!!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 mars, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Varför blev jag röd på benen?

Jag använde ett hårborttagningsmedel på benen igår, men jag blev rödflammig och det sved ganska länge. Varför blev det så? Känner mig jätteorolig att det ska hända igen.

Hud & Hår

Lusmedel vid känslig hårbotten

Nu verkar det vara många barn i skolan som har löss och jag undrar vad jag ska tänka på om jag skulle behöva köpa medel till barnen? Kan man behandla förebyggande? Min son har känslig hårbotten.

Hud & Hår

Tips för torra händer?

Nu är vintern på ingång och jag får så mycket besvär med torra och spruckna händer. Jag tycker ändå att jag är flitig på det här med att smörja in mig, men handspriten gör det inte heller mycket bättre. Nu har jag även börjat få problem med fnasiga nagelband som spricker. Har du någon nagelbandsolja som du rekommenderar?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: