Ange ditt sökord

Annons:

Köldutslag

Var i helgen och åkte skidor.Efter första dagens kvällsåkning vaknade jag dagen efter med mina kinder illröda som efter en heldag i solen utan solskydd.Jag var även svullen upp imot ögonen samt hela ansiktet smärtade.detta har hänt mig en gång tidigarenär jag tog en långpromenad i ganska kallt väder.Vad ska jag göra för att skydda mig imot detta.Jag vet sedan tidigareatt jag har väldigt känslig torr hud,helst mitt på kindbenet.Finns det några råd eller en speciell kräm man kan förebygga med.Eller ska man i framtiden sitta i stugan när resten av familjen tar sig an slalompisten.Jag kanske behöver gå till en hudläkare Mvh Janette

Svar till signaturen Nettan
Köldpannikulit. som betyder inflammation i underhuden orsakat av kyla, är inte så ovanligt. Förändringarna sitter ofta just på kinderna som ju utsätts för kyla och framför allt vind som alltså kraftig ökar den kylande effekten.
Man skall INTE tvätta huden innan man går ut och man skall INTE smörja in med någon speciell kräm utan man skall skydda huden med klädesplagg som till exempel halsduk, "rånarluva" eller liknande. Man måste se till att tyget inte blir blött och fryser till, då kan skadan förvärras.
Om man är känslig som du är för köld bör man kanske undvika framför allt kraftig vind som mångdubblar risken för köldskada, men nog skall du med dessa råd kunna vara med övriga familjen i pisten!!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 26 mars, 2002 Publicerad: 26 mars, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: