Ange ditt sökord

Annons:

Köldöverkänslighet?

Hej på er!
Min flickvän (som kommer från Thailand) har ett lite märkligt problem som jag innan jag träffade henne aldrig hade hört talas om tidigare. Hon är överkänslig mot kyla! När hon första gången nämde det i telefon och sa att hon får utslag av kyla så tänkte jag typ – “Ja, ja lite gåshud kan väl alla få när det är lite kallt”. Men när hon var här i sommras och vi badade i havet och hon senare kom upp och fick av sig baddräken så fick jag se där den hade skavt lite eller där hon hade kliat sig va det stora röda utslag som om nån hade gått lös och bränt henne med en glödgad järnstång! Kliade gjorde det också. Men efter en stund på en varm klippa så var dom helt borta.
Hon berättade att hon har fått detta i Thailand en gång riktigt rejält när hon jobbade i regnet en kväll och blev kall. Då fick hon utslag över hela kroppen och blev så kass så hon blev medvetslös och vad jag förstod var rätt illa däran.
Jag har aldrig hört talas om detta förr, men hon säger att det inte är helt ovanligt i Thailand. Hennes mor har samma sak fast inte lika mycket.
I höstas räckte det att det var lite kallt här hemma i sängen på kvällen så kom klådan och utslagen. Då är det bara att plocka fram hårtorken och blåsa på tills dom är borta igen. Hon har även fått det ett par gånger när vi har varit ute och gått och det har varit kyligt. Jag är väldigt undrande och lite orolig över det här.
Häls.
K.S.

Det du beskriver hos din flickvän är köldurticaria, det vill säga nässelutslag som uppstår på icke allergisk väg av kyla. Kan uppstå både av kall vind, låg temperatur och även kallt vatten. Köldurticaria fiinns också hos många svenskar ock kan vara mycket besvärande. Man kan pröva med antihistmin (receptbelagd) och se om det hjälper. I övrigt är det viktigt att tänka på att man inte får utsätta sig för plötslig kyla då man kan få precis en så här allvarlig reaktion. Läs mer om urticaria i dermatologens patientinformation samt flera tidigare svar om urticaria här på vår hemsida.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 18 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: