Ange ditt sökord

Annons:

Jugge (53), Uppsalabo i veckorna, har sedan tonåren haft besvär med magkatarr och liknande:

Oftast har jag lös avföring och ibland behöver jag gå på toaletten flera gånger om dagen. Jag har slutat röka för tio månader sedan (efter att ha rökt ett paket om dagen sedan jag var 16 år) och hade väntat mig att mitt välbefinnande skulle öka. Tycker inte att jag mår så mycket bättre och är ofta väldigt trött fast jag sover fullt tillräckligt. Idag har jag ofta besvär med lös avföring, täta toalettbesök och besvärande gaser. Jag lämnar regelbundet blod och får då besvär med magen av järntabletterna, men då förstår jag ju orsaken. För övrigt lever jag ett ganska stressigt liv som byggarbetsledare med arbete på annan ort i veckorna. Jag motionerar regelbundet med löpning och försöker hålla vikten nere. Är 182 cm lång och väger ca 85 kg mot 79 kg för ett år sen. Jag försöker ha regelbundna matvanor men faller ibland för frestelsen att äta onyttigheter då jag ofta känner ett "sug" efter något. Detta har naturligtvis ökat sen jag slutat röka. Hur kan jag lugna ner min mage och öka mitt välbefinnande?

Skrivet av Michael Wedén...
I första hand hoppas jag att du är uthållig. Du är säkert införstådd med fördelarna med att sluta röka, men vinsterna kommer dessvärre ganska långsamt. Den allra viktigaste vinsten är att du minskar din risk för hjärt/kärl-sjukdom. Samtidigt minskar risken för lungcancer, men det tar ungefär tio år innan den risken är samma som hos en icke-rökare. Snabbare effekt brukar man märka på konditionen, andfåddhet och hosta.

Jag önskar att jag kunde säga att magbesvär också minskar vid rökstopp, men det är inte alls säkert. Det är ju fler saker än rökning som är av betydelse för magen och tarmen. Rökningen upplevs som lugnande (orsaken till oron är egentligen abstinens), varför många som slutar röka kan få ökade stressrelaterade besvär under lång tid.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: