Jugge (53), Uppsalabo i veckorna, har sedan tonåren haft besvär med magkatarr och liknande:

Jugge (53), Uppsalabo i veckorna, har sedan tonåren haft besvär med magkatarr och liknande:

Jugge (53), Uppsalabo i veckorna, har sedan tonåren haft besvär med magkatarr och liknande:

Oftast har jag lös avföring och ibland behöver jag gå på toaletten flera gånger om dagen. Jag har slutat röka för tio månader sedan (efter att ha rökt ett paket om dagen sedan jag var 16 år) och hade väntat mig att mitt välbefinnande skulle öka. Tycker inte att jag mår så mycket bättre och är ofta väldigt trött fast jag sover fullt tillräckligt. Idag har jag ofta besvär med lös avföring, täta toalettbesök och besvärande gaser. Jag lämnar regelbundet blod och får då besvär med magen av järntabletterna, men då förstår jag ju orsaken. För övrigt lever jag ett ganska stressigt liv som byggarbetsledare med arbete på annan ort i veckorna. Jag motionerar regelbundet med löpning och försöker hålla vikten nere. Är 182 cm lång och väger ca 85 kg mot 79 kg för ett år sen. Jag försöker ha regelbundna matvanor men faller ibland för frestelsen att äta onyttigheter då jag ofta känner ett "sug" efter något. Detta har naturligtvis ökat sen jag slutat röka. Hur kan jag lugna ner min mage och öka mitt välbefinnande?
Skrivet av Michael Wedén...
I första hand hoppas jag att du är uthållig. Du är säkert införstådd med fördelarna med att sluta röka, men vinsterna kommer dessvärre ganska långsamt. Den allra viktigaste vinsten är att du minskar din risk för hjärt/kärl-sjukdom. Samtidigt minskar risken för lungcancer, men det tar ungefär tio år innan den risken är samma som hos en icke-rökare. Snabbare effekt brukar man märka på konditionen, andfåddhet och hosta.

Jag önskar att jag kunde säga att magbesvär också minskar vid rökstopp, men det är inte alls säkert. Det är ju fler saker än rökning som är av betydelse för magen och tarmen. Rökningen upplevs som lugnande (orsaken till oron är egentligen abstinens), varför många som slutar röka kan få ökade stressrelaterade besvär under lång tid.

Teman: 
 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress