Ange ditt sökord

Annons:

Johannesört vid depression?

Hej! Jag har hört att Johannesört är ett bra neturläkemedel mot lättare depression och nedstämdhet.Jag har också läst någonstans att man bör inte kombinera det med p-piller. Min fråga är då om det är "farligt" att börja äta johannesört då man samtidigt äter p-piller? Tack på förhand, Mvh Frida, 21 år

Johannesört kan påverka nedbrytningen av andra läkemedel, bla p-piller. Man bör alltså inte kombinera Johannesört och p-piller. Vidare innehåller ollka fabrikat olika styrkor och kvaliteter av den aktiva substansen i Johannesört så därför kan man inte vara säker på vilken dos och styrka man får i sig. Jag rekomenderar aldrig en patient att ta Johannesört eftersom effekterna är små eller obefintliga medan det finns påtagliga olägenheter och risker med användningen. Om man har en depression som ska läkemedelsbehandlas så är ett säkrare och bättre alternativ att hålla sig till de antidepressiva som är klassade som läkemedel och har genomgått hårdare kvalitets och effektkrav än Johannesört som endast genomgått prövning för naturläkemedel, dvs man behöver bara visa att det inte är direkt giftigt, något krav på att det ska finnas effekt föreligger inte.Sedan kan tilläggas att inom området lättare till medelsvåra depressioner så kan man lite generaliserande säga att "det mesta hjälper", ett bra alternativ i ditt fall kan vara Kognitiv Beteendeterapi vid depression. Om du bor inom stockholmsområdet så kan du få internetförmedlad KBT, se www.internetpsykiatri.se

Annons:

Publicerad: 1 november, 2011

Fler frågor

Hjärnan & Nerver

Har jag huvudvärk eller migrän?

Jag lider ofta av huvudvärk och jag börjar misstänka att det även ibland handlar om migrän. Det hjälper inte att ta paracetamol som jag annars alltid brukar göra. Hur vet jag om det är huvudvärk eller migrän jag har, och hur kan jag mest effektivt lindra det? Finns det något receptfritt?

Ögon & Öron

Tips vid mycket öronvax

Jag är lite kluven när det kommer till det här med att topsa öronen. Man har ju hört det ena och det andra om hur farligt det är att stoppa in bomullstoppar i hörselgången, men jag har så mycket vax och var för inte så länge sedan inne på vårdcentralen för att spola bort en vaxpropp. Har du några tips på vad jag kan använda för att förebygga uppkomsten av vaxpropp.

Kvinnans hälsa

Östrogen till äldre kvinnor

Varför rekommenderar inte läkare att man ska äta östrogen när man är ca 70 år? Vad gör man när man har extrema svettningar? Jag har ätit östrogen mellan 50- och 60-årsåldern.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.