Ange ditt sökord

Annons:

Johannesört vid depression?

Hej! Jag har hört att Johannesört är ett bra neturläkemedel mot lättare depression och nedstämdhet.Jag har också läst någonstans att man bör inte kombinera det med p-piller. Min fråga är då om det är "farligt" att börja äta johannesört då man samtidigt äter p-piller? Tack på förhand, Mvh Frida, 21 år

Johannesört kan påverka nedbrytningen av andra läkemedel, bla p-piller. Man bör alltså inte kombinera Johannesört och p-piller. Vidare innehåller ollka fabrikat olika styrkor och kvaliteter av den aktiva substansen i Johannesört så därför kan man inte vara säker på vilken dos och styrka man får i sig. Jag rekomenderar aldrig en patient att ta Johannesört eftersom effekterna är små eller obefintliga medan det finns påtagliga olägenheter och risker med användningen. Om man har en depression som ska läkemedelsbehandlas så är ett säkrare och bättre alternativ att hålla sig till de antidepressiva som är klassade som läkemedel och har genomgått hårdare kvalitets och effektkrav än Johannesört som endast genomgått prövning för naturläkemedel, dvs man behöver bara visa att det inte är direkt giftigt, något krav på att det ska finnas effekt föreligger inte.Sedan kan tilläggas att inom området lättare till medelsvåra depressioner så kan man lite generaliserande säga att "det mesta hjälper", ett bra alternativ i ditt fall kan vara Kognitiv Beteendeterapi vid depression. Om du bor inom stockholmsområdet så kan du få internetförmedlad KBT, se www.internetpsykiatri.se

Annons:

Publicerad: 1 november, 2011

Fler frågor

Barn & Graviditet

Hur undviker vi förkylningar vid skolstarten?

Nu ska barnen snart tillbaka till skolan igen efter sommaren. Vi i familjen är noga med att tvätta händerna för att undvika de förkylningar man drar på sig i början av skolstarten. MEN, det visar sig att detta inte räcker! Har du några tips på hur vi kan stärka vårt immunförsvar?

Kvinnans hälsa

Hur undviker jag svamp i underlivet?

Jag har väldigt lätt att få svamp i underlivet, och att bada och gå runt i blöta bikinitrosor brukar inte göra saken bättre. Jag undrar vad dina bästa tips för att undvika och bota svamp är?

Hud & Hår

Hur håller jag sommarfötterna fina?

På sommaren går jag ofta barfota, vilket är härligt i sig men resultatet på fötterna är inte lika härligt. Jag får lätt torra fötter med hårdnader på hälarna, så kallade ”sommarfötter”. Vad kan jag göra för att hålla mina fötter mjuka även under sommaren?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: