Ange ditt sökord

Annons:

Johannesört vid depression?

Hej! Jag har hört att Johannesört är ett bra neturläkemedel mot lättare depression och nedstämdhet.Jag har också läst någonstans att man bör inte kombinera det med p-piller. Min fråga är då om det är "farligt" att börja äta johannesört då man samtidigt äter p-piller? Tack på förhand, Mvh Frida, 21 år

Johannesört kan påverka nedbrytningen av andra läkemedel, bla p-piller. Man bör alltså inte kombinera Johannesört och p-piller. Vidare innehåller ollka fabrikat olika styrkor och kvaliteter av den aktiva substansen i Johannesört så därför kan man inte vara säker på vilken dos och styrka man får i sig. Jag rekomenderar aldrig en patient att ta Johannesört eftersom effekterna är små eller obefintliga medan det finns påtagliga olägenheter och risker med användningen. Om man har en depression som ska läkemedelsbehandlas så är ett säkrare och bättre alternativ att hålla sig till de antidepressiva som är klassade som läkemedel och har genomgått hårdare kvalitets och effektkrav än Johannesört som endast genomgått prövning för naturläkemedel, dvs man behöver bara visa att det inte är direkt giftigt, något krav på att det ska finnas effekt föreligger inte.Sedan kan tilläggas att inom området lättare till medelsvåra depressioner så kan man lite generaliserande säga att "det mesta hjälper", ett bra alternativ i ditt fall kan vara Kognitiv Beteendeterapi vid depression. Om du bor inom stockholmsområdet så kan du få internetförmedlad KBT, se www.internetpsykiatri.se

Annons:

Publicerad: 1 november, 2011

Fler frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: