Ange ditt sökord

Annons:

Jessica (24) har fått diagnosen ulcerös kolit men vet inte vem hon ska vända mig till…

Jag har ätit kortison mot inflammationen i tre månader och gått upp mycket i vikt av detta... Saken är den att jag är väldigt mån om mitt utseende och tränar väldigt mycket... Jag har gått upp ca 10 kg nu och mår mycket dåligt pga detta! Nu undrar jag om det kan vara farligt att äta efedrin-tabletter om man har ulcerös kolit. Dessa hjälper mig att förbränna fortare... Jag hatar att gå upp i vikt!

Skrivet av Michael Wedén...
I ditt läge måste du helt enkelt prioritera behandlingen av din ulcerösa colit. Kortisonet förorsakar att du samlar på dig vätska och går upp i vikt, men trösta dig med att du går ner igen när kortisonet trappas ut. Det stora problemet med kortison är de långsiktiga biverkningarna och är också skälet till att man också brukar använda annan behandling än kortison för att hålla sjukdomen i schack. Kortison är dock standardbehandling vid akuta symtom.

Förhoppningsvis har du läst om riskerna med doping och efedrin är definitivt inte ofarligt. Jag hoppas att du trots allt håller med mig om att hälsan är viktigare än utseendet. Kan det vara så att du egentligen är orolig för sjukdomen och inte i första hand för ditt utseende? Jag vet att det inte är lätt att få en kronisk sjukdom vid din ålder, men det är ändå ett faktum som du måste acceptera. Om du oroar dig för vad sjukdomen innebär, så tveka inte att ta upp det med din läkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: