Ange ditt sökord

Annons:

Jag känner ibland doft av cigarettrök i näsan?

Röklukt (man 39): Jag har en fråga som kanske är svår att svara på. Jag känner ibland doft av cigarettrök i näsan när jag andas in. Detta "fenomen" kommer och går sedan ca 5-6 år, och det varar från 4-5 dagar upp till nästan 2-3 veckor i omgångar. Jag har ingen som röker runt mig och det är inte på någon speciell plats eller vid viss tidpunkt som detta uppstår. Jag har själv rökt men slutade för 15 år sen, så det beror väl inte på det. Jag har allergi mot katt, har ansträngningsastma samt tar Bricanyl och Loratadin mot detta, men det har väl inte med dessa medel att göra, då det uppstod innan jag började med dem. Kan stress utlösa detta? Hoppas du har träffat på detta "fenomen" tidigare, för det går en på nerverna att känna denna lukt.

Docent Anders Cervin svarar: Luktupplevelser av det slag som du beskriver är inte helt ovanliga. Det kallas för Parosmi. Orsaken är okänd men tros vara en felkoppling bland luktnerverna. Det är helt ofarligt, men å andra sidan kan man inte göra något åt det.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Publicerad: 12 juni, 2009

Liknande frågor

Är jag pollenallergiker?

Hej! Hur vet jag om jag är pollenallergiker? Jag har hostat som en tok i en vecka samt varit täppt i näsan. Det har även satt sig på stämbanden. Testerna på sjukhuset har jag förstått att man endast kan ta under hösten.

Astma och slem i halsen

Hejsan! Min son, som är 16 år, lider av att han har mycket slem i halsen konstant. Han har, sedan ett par månader tillbaka, fått veta att han har astma.

Allergivänliga hundar

Hej! Allergivänliga hundar, finns det? Vad kan hända om barnet utsätts för hundar trots allergi? Finns det risk att barnet utvecklar andra allergier? Tack. Mvh.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq