Ange ditt sökord

Annons:

Jag känner ibland doft av cigarettrök i näsan?

Röklukt (man 39): Jag har en fråga som kanske är svår att svara på. Jag känner ibland doft av cigarettrök i näsan när jag andas in. Detta “fenomen” kommer och går sedan ca 5-6 år, och det varar från 4-5 dagar upp till nästan 2-3 veckor i omgångar. Jag har ingen som röker runt mig och det är inte på någon speciell plats eller vid viss tidpunkt som detta uppstår. Jag har själv rökt men slutade för 15 år sen, så det beror väl inte på det. Jag har allergi mot katt, har ansträngningsastma samt tar Bricanyl och Loratadin mot detta, men det har väl inte med dessa medel att göra, då det uppstod innan jag började med dem. Kan stress utlösa detta? Hoppas du har träffat på detta “fenomen” tidigare, för det går en på nerverna att känna denna lukt.

Luktupplevelser av det slag som du beskriver är inte helt ovanliga. Det kallas för parosmi. Orsaken är okänd men tros vara en felkoppling bland luktnerverna. Det är helt ofarligt.  Vissa fall av parosmi kan förbättras genom att behandla bakomliggande sjukdomar eller tillstånd. Andra behandlingar inkluderar  nässpray och  luktsinneträning.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Sår i näsborren

Min sambo har sedan några månader haft ett svampaktigt "sår" nere i ena näsborren. Det är betydligt ljusare än omgivande vävnad.

Snuvig när jag äter?

Jag blir sedan cirka fem år alltid snuvig när jag äter, oavsett vad jag äter. Vad beror det på?

Blir sedan drygt ett halvår täppt i näsan varje natt

Jag vaknar oftast ett par gånger av att den näsborre som sitter på den sida som jag ligger på just då är täppt.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: