Ange ditt sökord

Annons:

Jag känner ibland doft av cigarettrök i näsan?

Röklukt (man 39): Jag har en fråga som kanske är svår att svara på. Jag känner ibland doft av cigarettrök i näsan när jag andas in. Detta "fenomen" kommer och går sedan ca 5-6 år, och det varar från 4-5 dagar upp till nästan 2-3 veckor i omgångar. Jag har ingen som röker runt mig och det är inte på någon speciell plats eller vid viss tidpunkt som detta uppstår. Jag har själv rökt men slutade för 15 år sen, så det beror väl inte på det. Jag har allergi mot katt, har ansträngningsastma samt tar Bricanyl och Loratadin mot detta, men det har väl inte med dessa medel att göra, då det uppstod innan jag började med dem. Kan stress utlösa detta? Hoppas du har träffat på detta "fenomen" tidigare, för det går en på nerverna att känna denna lukt.

Docent Anders Cervin svarar: Luktupplevelser av det slag som du beskriver är inte helt ovanliga. Det kallas för Parosmi. Orsaken är okänd men tros vara en felkoppling bland luktnerverna. Det är helt ofarligt, men å andra sidan kan man inte göra något åt det.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 12 juni, 2009

Liknande frågor

Röda och kliande ögon av pollen

Våren är min absoluta favoritårstid om det inte vore för min fruktansvärda pollenallergi. Mina ögon kliar konstant och de blir helt rödsprängda. Vad kan jag göra för att få bort mina röda kliande ögon och faktiskt kunna våga mig ut under pollensäsongen? Jag är så trött på att äta olika tabletter som inte hjälper.

Bättre liv

Hur håller jag mig rökfri?

Jag har satt som nyårslöfte att sluta röka! Det har varit svårt så här i början, men jag har lyckats hålla det än så länge. Har du några tips på bra preparat och produkter som kan hjälpa mig att lyckas hålla mitt nyårslöfte?

Luftvägarna & Allergi

Kan rinnande näsa vara allergi?

Min dotter på 13 år har under de senaste två månaderna haft konstant rinnande näsa. Hon känner sig inte förkyld i övrigt. Vi har testat några olika nässprayer, men ingen har helt hjälpt. Har du några värdefulla tips på vad som kan hjälpa? Kan det vara någon form av allergi?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: