Ange ditt sökord

Annons:

Jättetorr hy

Hej!
Jag är en kvinna på 35 år som har oftast problem med enormt torr hy och stramar hud oftast känner jag att Caress inte hjälper trots jag smörjer mig några gånger om dagen men då känner jag mig strama på huden och jag behöver specialkräm som jag inte ska känna mig enormt torrt. Jag måste alltid ha ansiktsmask för att jag inte ska känna mig torr, men det är väldigt jobbigt och vad kan jag göra? Ibland måste jag ta svag kortison för att hjälpa mig, det är kortisonsalva jag använder för att jag inte ska känna mig torr. Undrar hur många dagar jag ska använda kortisonsalva och måste jag ha med mjukgörande? T.ex. om jag tar kortisonsalva morgon o kväll måste jag ta mjukgörande mitt på dan? Eller räcker det bara kortisonsalva i 1-2 veckor för att se om det funkar?

Hälsn Malin Andersson

Hej Malin,
detta med extra torr hud är för många ett problem, men det går att lösa. Ofta beror det på att man har ett bakomliggande böjveckseksem, som kanske gav Dig mest besvär i ungdomsåren, men den torra huden följer med en upp i vuxenåren. Har Du extremt torr hud och detta finns även i släkten, skulle Du kanske kunna lida av ichtyos (det som kallas för fiskfjällssjukan)?
Är huden "bara" normalt torr, behöver huden återfuktas och återfettas med mjukgörande krämer. Är huden dessutom röd, torr och kliig har Du dessutom ett eksem som behöver behandlas. Ibland räcker det med en svag kortisonkräm/salva som hydrokortison, som gärna kan användas 1-2 gånger dagligen i flera veckors tid om det behövs. Är det mer rött och kliigt, är Du sannolikt underbehandlad och behöver en starkare kortisonkräm, t.ex Elocon i början för att få eksemet under kontroll. För detta behövs ett läkarrecept.
Ang mjukkrämerna finns det olika feta, beroende på hur torr hud man har. Tycker Du Caress känns för "torr", kan Du gärna pröva Locobase eller Ceridal från apoteket. Kanske dessutom använda en duscholja som pH5-Eucerin, som inte torkar ut huden lika mycket som vanlig tvål.
Skulle detta inte hjälpa tycker jag att Du beställer en tid på vårdcentralen för att få lite bättre hjälp och även få en klarare diagnos.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 22 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: