Ange ditt sökord

Annons:

Jättetorr hud

Hej!
Jag är en tjej på tretton år och jag har jättetorr hud.
Mina ben och mitt ansikte är jättetorra. Jag vågar inte ha kjol eller kortbyxor på mig, varför är det så? och vad ska jag göra?
Tack & hej!

Svar till signaturen anonym.
Om man uppfattar att huden är "jättetorr" kan detta vara ett tecken på att man har en lindrig form av ichtyos (fiskfjällssjuka). Har Du någon annan i släkten med samma problem?
Vid atopiskt eksem har man också ofta torr hud.
Det finns inget annat att göra än att smörja flera gånger dagligen med mjukgörande som Propyless eller carbamidhaltig kräm. Om huden är extremt torr kan vitt vaselin vara bra som uppmjukande till kvällen. I hälsokostaffär kan Du pröva en mjukgörare som heter Galactobase, den kan också fungera. Sol och salta bad på sommaren brukar förbättra.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 15 november, 2001 Publicerad: 15 november, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: