Ange ditt sökord

Annons:

Irriterad hals och ögonlock

Hej, jag är 19 år gammal och jag har haft väldigt irriterade ögonlock till och från i ungefär ett år. I somras när jag var på en segelbåt några dagar svullnade ögonlocken och min hud på halsen upp. De blev väldigt irriterade och det sved och kliade. Några dagar efter att jag hade lämnat segelbåten gick det ner lite, men inte helt.
När jag nästa gång var på segelbåten i några dar hände samma sak. Detta var 2 mån sen och jag har nu fortfarande samma besvär till och från hela tiden. Jag känner att det aldrig försvinner helt.
Har behandlat med olika salvor bla Kortison och mjukgörande. Jag vet att jag är allergisk mot Katt,pollen och Timotej. Det som händer är att det bara börjar att klia och bli rött. Kliar man så kan det uppkomma små utslag. Utslagen är torra, men det har hänt att det har kommit var när jag kliar.
Jag duschar ungefär varannan dag, hade böjeksem som liten. Vet inte om det har nåt med detta att göra, men jag har dessutom svarta ringar runt ögonen som inte försvinner hur mycket jag än vilar.

Skulle verkligen uppskatta ett svar!

Böjveckseksem är vanligt och man räknar med att ca 20-25% av dagens barn får varierande grad av besvär. Av dessa "växer eksemet bort" hos de flesta, men många har kvar sin torra och lättirriterade hud och ca 10-15% har ett aktivt eksem även med sig i vuxen ålder. När man har kvar eksembesvär när man blir äldre sitter det gärna i ansiktet (med en förkärlek runt ögonen), runt halsen och som handeksem. En delorsak är att huden ärftligt sett är mycket torrare än normalt och kan inte behålla sin fuktighet på ett normalt sätt. Grundbehandlingen blir att använda någon fet, mjukgörande kräm som Mildison, Repair eller Ceridal (finns många att välja på Apoteket). Fungerar inte detta lägger man till en kortisonkräm, och räcker inte Hydrokortison som är receptfri, får behandlande läkare välja en starkare. Sen är ju huden i ansiktet ganska känslig och solen på havet vid segling kan bli ganska brännande. En del av Dina besvär kan ha haft med den starka solen att göra?
Jag tror Dina besvär har en direkt koppling med Ditt tidigare böjveckseksem. Blir Du inte bättre med mjuksalvor + Hydrokortsonkräm, får Du låta Din husläkare titta till Ditt eksem.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 september, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!