Ange ditt sökord

Annons:

Inga (70+) vill också veta mer om kalciuim och vitaminer:

Jag fick en plötsligt manifesterad svår osteoporos år 2000 med ett flertal kotkompressioner. Behandlas sedan dess med bisfosfonater. Någon bromsning har inträtt, men jag har förblivit halvt invalidiserad trots nitisk träning. Jag hade INGEN RISKFAKTOR och var alltid jättefrisk. Däremot hade jag i decennier regelbundet konsumerat MULTIVITAMIN-preparat och i den allmänna haussen om vitaminer som rådde, har jag säkert överdoserat. Behövs forskning om A-vitaminets osteoporos-risk,skulle jag platsa. Hur är dagens åsikter i frågan? Varför denna A-vitamintillsats i mejeriprodukter, som vi är ensamma om i Europa?

Skrivet av Christer Hjortsberg...
NEJ, det har sannolikt inte med att du har ätit vitaminer under lång tid att göra. Tvärtom har du kankse genom högt vitaminintag kunnat minska brister och svikt i ditt kostintag och din ämnesomsättning. Din osteoporos har sannolikt andra orsaker. Kanske kan du vara ett bra ämne för att klargöra varför just du, som dessutom haft ett rikt tillskott av vitaminer drabbas av osteoporos.

Tillskottet av A-vitaminer finns sedan länge i Sverige men allteftersom mjölköverskottet i Europa exporterats kommer mycket av den mjölk som säljs i flera lågpriskedjor att innehålla ingen eller endast ett litet tillskott av A-vitaminer. Behovet att då själv tillföra vitaminer ökar för individen, men det är bra att du är uppmärksam då många människor fortsatt tror att A-vitamin fortsatt finns i all mjölk som säljs i Sverige.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mat & Vitaminer

Äta extra vitaminer som vegan?

Jag äter vegansk kost och undrar ifall vitamin B12 är så viktigt som alla påstår? Kan man få i sig detta på någon naturlig väg eller är det endast tillskott som gäller, och vad kan hända om man har brist på detta vitamin?

Mage & Tarm

Hur nyttigt är jordnötssmör?

Hej Sofia! Vad säger du om jordnötssmör? Jag har alltid haft uppfattningen att det innehåller massa socker och skit men nuförtiden tycker jag att man ser jordnötssmör på var och varannan fitnessprofils bilder. Det kan väl ändå inte vara nyttigt? Hälsningar, Sandra

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: