Inga (70+) vill också veta mer om kalciuim och vitaminer:

Inga (70+) vill också veta mer om kalciuim och vitaminer:

Inga (70+) vill också veta mer om kalciuim och vitaminer:

Jag fick en plötsligt manifesterad svår osteoporos år 2000 med ett flertal kotkompressioner. Behandlas sedan dess med bisfosfonater. Någon bromsning har inträtt, men jag har förblivit halvt invalidiserad trots nitisk träning. Jag hade INGEN RISKFAKTOR och var alltid jättefrisk. Däremot hade jag i decennier regelbundet konsumerat MULTIVITAMIN-preparat och i den allmänna haussen om vitaminer som rådde, har jag säkert överdoserat. Behövs forskning om A-vitaminets osteoporos-risk,skulle jag platsa. Hur är dagens åsikter i frågan? Varför denna A-vitamintillsats i mejeriprodukter, som vi är ensamma om i Europa?
Skrivet av Christer Hjortsberg...
NEJ, det har sannolikt inte med att du har ätit vitaminer under lång tid att göra. Tvärtom har du kankse genom högt vitaminintag kunnat minska brister och svikt i ditt kostintag och din ämnesomsättning. Din osteoporos har sannolikt andra orsaker. Kanske kan du vara ett bra ämne för att klargöra varför just du, som dessutom haft ett rikt tillskott av vitaminer drabbas av osteoporos.

Tillskottet av A-vitaminer finns sedan länge i Sverige men allteftersom mjölköverskottet i Europa exporterats kommer mycket av den mjölk som säljs i flera lågpriskedjor att innehålla ingen eller endast ett litet tillskott av A-vitaminer. Behovet att då själv tillföra vitaminer ökar för individen, men det är bra att du är uppmärksam då många människor fortsatt tror att A-vitamin fortsatt finns i all mjölk som säljs i Sverige.

 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress