Ange ditt sökord

Annons:

Ilskna röda utslag

Hej
jag bor sedan några år utomlands,varje år nu så fort det blir varmt så får jag stora röda kliande utslag på ryggen och runt rumpan. Detta började för ca 4 år sen först var det bara på höger överarm, sen började det på nedre ryggen och en fläck på insidan av övrelåret. Jag kan tänka mig att i början så var det soleksem jag fick(var dålig på att använda solskyddsfaktor) men det som kommer nu kan inte vara av solen då jag alltid håller mig i skuggan. I helgen var jag vid havet och låg under ett pararsoll och till och med frös för att det blåste, så jag fick ingen sol på mig, kan inte heller ha varit värme eftersom det var lite kallt.Men utslagen blev riktigt stora och upphöjda(dels för att jag kliar mig där) kan också känna att huden är varmare där än på andra ställen. Det började även att fjälla och huden blir liksom hårt av torrhet, köpte en riktigt fet kräm på apoteket och en kräm med kamomilla som är mkt lugnande.Efter första gången jag lapå krämerna så känders det genast mkt bättre.Jag har fått kortison tabletter (låg dos) och antihistanimtabletter av min läkare. Men jag gillar inte riktigt att ta en massa mediciner speciellt inte kortison och tyvärr så vet jag ju nu inte om det är tabletterna som hjälper eller om hudlotionerna jag köpte. Kan det var så att min hud på dessa stälen har blivit förtunnad av att jag under föregående somrar använt kortisonkräm på utslagen och aldrig använt hudltion? Att jag på nåt sätt förtunnat huden på dessa ställen och därför kommer det hela tiden tillbaka. Min pappa har haft mycket problem med hudsvamp i armvecken framförallt, men det har gått över nu och kan inte jämföra mina utslag med hans. Hittar inte heller något bland era bilder som stämmer in. Det som bäst förklarar utslagen är att det är ilrött, klar, svider, fjällar och som sen blir som partier av hård hud.
Jag hoppas på svar snart, tack på förhand.

Hej!
Du gör rätt som efterfrågar diagnos, det är ju det viktigaste i detta fall att ta reda på. Klåda, rodnad, fjällning talar i första hand för eksem, men det finns många andra huddiagnoser som kan beskrivas på det sättet. Du bör alltså ta kontakt med vårdcentral för remiss till hudläkare (eller ta direkt kontakt, beroende på vem som skrivit ut salva och tabletter?).
Hudläkaren kanske vill ta en hudbiopsi för mikroskopisk bedömning. När diagnosen är säkerställd, kan effektiv behandling antagligen sättas in
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!