Ange ditt sökord

Annons:

Ilskna röda utslag

Hej
jag bor sedan några år utomlands,varje år nu så fort det blir varmt så får jag stora röda kliande utslag på ryggen och runt rumpan. Detta började för ca 4 år sen först var det bara på höger överarm, sen började det på nedre ryggen och en fläck på insidan av övrelåret. Jag kan tänka mig att i början så var det soleksem jag fick(var dålig på att använda solskyddsfaktor) men det som kommer nu kan inte vara av solen då jag alltid håller mig i skuggan. I helgen var jag vid havet och låg under ett pararsoll och till och med frös för att det blåste, så jag fick ingen sol på mig, kan inte heller ha varit värme eftersom det var lite kallt.Men utslagen blev riktigt stora och upphöjda(dels för att jag kliar mig där) kan också känna att huden är varmare där än på andra ställen. Det började även att fjälla och huden blir liksom hårt av torrhet, köpte en riktigt fet kräm på apoteket och en kräm med kamomilla som är mkt lugnande.Efter första gången jag lapå krämerna så känders det genast mkt bättre.Jag har fått kortison tabletter (låg dos) och antihistanimtabletter av min läkare. Men jag gillar inte riktigt att ta en massa mediciner speciellt inte kortison och tyvärr så vet jag ju nu inte om det är tabletterna som hjälper eller om hudlotionerna jag köpte. Kan det var så att min hud på dessa stälen har blivit förtunnad av att jag under föregående somrar använt kortisonkräm på utslagen och aldrig använt hudltion? Att jag på nåt sätt förtunnat huden på dessa ställen och därför kommer det hela tiden tillbaka. Min pappa har haft mycket problem med hudsvamp i armvecken framförallt, men det har gått över nu och kan inte jämföra mina utslag med hans. Hittar inte heller något bland era bilder som stämmer in. Det som bäst förklarar utslagen är att det är ilrött, klar, svider, fjällar och som sen blir som partier av hård hud.
Jag hoppas på svar snart, tack på förhand.

Hej!
Du gör rätt som efterfrågar diagnos, det är ju det viktigaste i detta fall att ta reda på. Klåda, rodnad, fjällning talar i första hand för eksem, men det finns många andra huddiagnoser som kan beskrivas på det sättet. Du bör alltså ta kontakt med vårdcentral för remiss till hudläkare (eller ta direkt kontakt, beroende på vem som skrivit ut salva och tabletter?).
Hudläkaren kanske vill ta en hudbiopsi för mikroskopisk bedömning. När diagnosen är säkerställd, kan effektiv behandling antagligen sättas in
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 augusti, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: