Ange ditt sökord

Annons:

Ichtyos i hårbotten

Jag och min bror har haft Ichtyos sedan jag föddes. I vår släkt finns sjukdomen endast på min mors sida och det är bara männen som får denna sjukdom. Jag behandlar med Mjölksyra 5% + Glycerol 20% i Essex kräm. Detta fungerar bra men är inte så lämpligt att använda i hårbotten (håret blir väldigt fett och måste tvättas ofta). Finns det något som kan bättra besvären i hårbotten.
Tack på förhand.

Det man brukar använda för att fjälla av är antingen bara en mjukgörande kräm som man kan smörja in under natten eller dagtid, för att sen tvätta ur (+ kamma ur fjällen). Många brukar tycka att vanlig Decubalkräm fungerar bra och är lätt att tvätta ur. Är inte detta tillräckligt kan man få recept med 2-5% salicylsyra som tillägg.

Just för ichtyospatienter har en sköterska i Uppsala provat 4 olika kräm-kombinationer för att se vad som har den bästa effekten för avfjällning/uppmjukning av huden (kroppen). Det som gruppen tyckte fungerade bäst var den så kallade Locobase LPL-krämen (Locobase med 5% mjölksyra + 20% propylenglykol). Jag arbetar inte mycket själv med ichtyospatienter, men psoriatiker har likartade besvär med fjällen. När man fjällar av i hårbotten, behöver man ofta lite fet kräm för att bättre mjuka upp fjällen. Vad Du skulle kunna pröva är att använda en kräm med bara 20% propylenglykol, men risk finns att det inte fungerar lika bra, t.ex Propyless (bara ca 9% fett) eller Propyderm (ca 23% fett) från Apoteket. Jag är rädd för att Du får pröva Dig fram.
Lycka till, Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: