Ange ditt sökord

Annons:

Ichtyos i hårbotten

Jag och min bror har haft Ichtyos sedan jag föddes. I vår släkt finns sjukdomen endast på min mors sida och det är bara männen som får denna sjukdom. Jag behandlar med Mjölksyra 5% + Glycerol 20% i Essex kräm. Detta fungerar bra men är inte så lämpligt att använda i hårbotten (håret blir väldigt fett och måste tvättas ofta). Finns det något som kan bättra besvären i hårbotten.
Tack på förhand.

Det man brukar använda för att fjälla av är antingen bara en mjukgörande kräm som man kan smörja in under natten eller dagtid, för att sen tvätta ur (+ kamma ur fjällen). Många brukar tycka att vanlig Decubalkräm fungerar bra och är lätt att tvätta ur. Är inte detta tillräckligt kan man få recept med 2-5% salicylsyra som tillägg.

Just för ichtyospatienter har en sköterska i Uppsala provat 4 olika kräm-kombinationer för att se vad som har den bästa effekten för avfjällning/uppmjukning av huden (kroppen). Det som gruppen tyckte fungerade bäst var den så kallade Locobase LPL-krämen (Locobase med 5% mjölksyra + 20% propylenglykol). Jag arbetar inte mycket själv med ichtyospatienter, men psoriatiker har likartade besvär med fjällen. När man fjällar av i hårbotten, behöver man ofta lite fet kräm för att bättre mjuka upp fjällen. Vad Du skulle kunna pröva är att använda en kräm med bara 20% propylenglykol, men risk finns att det inte fungerar lika bra, t.ex Propyless (bara ca 9% fett) eller Propyderm (ca 23% fett) från Apoteket. Jag är rädd för att Du får pröva Dig fram.
Lycka till, Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 augusti, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: