Ange ditt sökord

Annons:

Hur vet jag om det är nagelpsoriasis?

Min 67-åriga mamma har fått hemska förändringar på tånaglarna som ser ut som svamp. De började för 9 månader sedan. Hon fick antibiotika i 4 omgångar utan resultat. Sedan började samma sak på fingernaglarna. Odling gjordes på sjukhus men var negativt på svamp. Nu har hon fått kortisonsalva att ha på morgon och kväll under en månad. Inget resultat har visats efter tre veckor. Kan det vara nagelpsoriasis och hur vet vi i så fall det?

Hej!
Svamp i tågnaglarna kan ge förtjockning, då hittar man i regel svampen på odlingen (men det kan behövas flera odlingar och de måste utföras på rätt sätt, av någon som kan!). Det är förkastligt att behandla 4 gånger mot svamp utan att ha bekräftat att det handlar om svamp. Du skriver inte vilket "antibiotika" som använts, men de tabletter som finns mot svamp är både dyra och kan ge allavarliga biverkningar. Därför är det viktigt att man vet vad man håller på med i dessa fall. Psoriasis kan ge tjocka naglar, och detta är väldigt svårbehandlat eftersom själva problemet sitter djupt ned i nagelanlaget och inte är åtkomligt för behandling med krämer.
Om läkaren fortfarande misstänker svamp, så kan det vara aktuellt att odla flera gånger. Vid nagelpsoriasis går det oftast att hitta några tecken på huden att detta är psoriasis.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!