Ange ditt sökord

Annons:

Hur vet jag om det är nagelpsoriasis?

Min 67-åriga mamma har fått hemska förändringar på tånaglarna som ser ut som svamp. De började för 9 månader sedan. Hon fick antibiotika i 4 omgångar utan resultat. Sedan började samma sak på fingernaglarna. Odling gjordes på sjukhus men var negativt på svamp. Nu har hon fått kortisonsalva att ha på morgon och kväll under en månad. Inget resultat har visats efter tre veckor. Kan det vara nagelpsoriasis och hur vet vi i så fall det?

Hej!
Svamp i tågnaglarna kan ge förtjockning, då hittar man i regel svampen på odlingen (men det kan behövas flera odlingar och de måste utföras på rätt sätt, av någon som kan!). Det är förkastligt att behandla 4 gånger mot svamp utan att ha bekräftat att det handlar om svamp. Du skriver inte vilket "antibiotika" som använts, men de tabletter som finns mot svamp är både dyra och kan ge allavarliga biverkningar. Därför är det viktigt att man vet vad man håller på med i dessa fall. Psoriasis kan ge tjocka naglar, och detta är väldigt svårbehandlat eftersom själva problemet sitter djupt ned i nagelanlaget och inte är åtkomligt för behandling med krämer.
Om läkaren fortfarande misstänker svamp, så kan det vara aktuellt att odla flera gånger. Vid nagelpsoriasis går det oftast att hitta några tecken på huden att detta är psoriasis.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: