Ange ditt sökord

Annons:

Hur undviker jag urinvägsinfektioner?

5. Hej! Jag är en 22-årig tjej som rätt ofta får urinvägsinfektioner. Jag undrar vad man kan göra för att undvika att drabbas? Dessutom undrar jag varför jag får olika antibiotika när jag behandlas? Oftast har jag fått något som heter Selexid. Ibland har jag fått något som heter Furadantin och ytterligare en gång Trimetoprim. Tar de olika typer av bakterier eller vad är skillnaden? /Lisa (Kvinna 22 år)

Hej Lisa!
Det är ganska vanligt att kvinnor får urinvägsinfektion. Det finns tyvärr inte så mycket att göra för att förebygga urinvägsinfektion. Men några råd som du kan prova och kanske kan ha nytta av är att kissa någorlunda regelbundet ett par tre gånger under dagen och då se till att tömma blåsan helt, kissa efter samlag, vara försiktig när du tvättar dig i underlivet och bara använda en mild tvål som inte torkar ut slemhinnorna. Sommartid bör du undvika att gå i blöta badkläder.
Alla de antibiotika du fått är rekommenderade vid urinvägsinfektion, men man bör precis som du gjort, variera sort för att bakterierna som orsakar urinvägsinfektionen inte ska bli motståndskraftiga (resistenta). Tar man samma antibiotikum varje gång ökar risken för resistensutveckling mot den sorten.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 10 februari, 2011

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Stress påverkar risken för infektioner?

Jag undrar om man haft en väldig stressig och jobbig tid på sin arbetsplats under en ganska lång period,är risken större då när man t.e.

Vilken typ av munskydd är bäst?

Hej, nu när det är viktigare än någonsin med munskydd och att hålla avstånd undrar jag vilken typ av engångsmunskydd som anses vara bäst?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: