Ange ditt sökord

Annons:

Hur undviker jag urinvägsinfektioner?

5. Hej! Jag är en 22-årig tjej som rätt ofta får urinvägsinfektioner. Jag undrar vad man kan göra för att undvika att drabbas? Dessutom undrar jag varför jag får olika antibiotika när jag behandlas? Oftast har jag fått något som heter Selexid. Ibland har jag fått något som heter Furadantin och ytterligare en gång Trimetoprim. Tar de olika typer av bakterier eller vad är skillnaden? /Lisa (Kvinna 22 år)

Hej Lisa!
Det är ganska vanligt att kvinnor får urinvägsinfektion. Det finns tyvärr inte så mycket att göra för att förebygga urinvägsinfektion. Men några råd som du kan prova och kanske kan ha nytta av är att kissa någorlunda regelbundet ett par tre gånger under dagen och då se till att tömma blåsan helt, kissa efter samlag, vara försiktig när du tvättar dig i underlivet och bara använda en mild tvål som inte torkar ut slemhinnorna. Sommartid bör du undvika att gå i blöta badkläder.
Alla de antibiotika du fått är rekommenderade vid urinvägsinfektion, men man bör precis som du gjort, variera sort för att bakterierna som orsakar urinvägsinfektionen inte ska bli motståndskraftiga (resistenta). Tar man samma antibiotikum varje gång ökar risken för resistensutveckling mot den sorten.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 10 februari, 2011

Liknande frågor

Infektioner & Vacciner

Höstblåsor och vattkoppor

Hej vad är det för skillnad på höstblåsor och vattkoppor? Är höstblåsor något som kommit till världen nu?

Infektioner & Vacciner

Hur slipper vi den envisa höstsnuvan?

Jag och min fru har tre barn mellan 6 och 12 år som alla har besvär med den ”envisa höstsnuvan”. Snuvan håller sig under hela vinterhalvåret, och i och med de rådande omständigheterna och känsligheten kring förkylningssymptomen så blir de ständigt hemskickade från skola och förskola. Har du några rekommendationer på nässpray som är lämpliga för barn? Finns det andra produkter som kan vara bra att bunkra upp med för att lindra eller helst bota envisa förkylningar?

Infektioner & Vacciner

Tips för att undvika bli smittad på förskola

Hej, jag undrar om ni har några tips till mig. Jag har blivit sjuk väldigt ofta sen jag började jobba på en förskola, nästan varannan vecka.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.