Ange ditt sökord

Annons:

Hur snabbt kan värderna sjunka efter blutsaften?

Jag har haft lågt Hb och järnbrist(Hb ca. 120 och s-ferritin 10) och började dricka blutsaft, Hb steg då fint till ca 145 där det "landade". Detta kollade jag 1 gång i månaden hos skolsköterskan. Jag slutade med blutsaften och en månad senare åkte jag till vc och tog blodprov: Hb 119 och s-ferritin 24. Kan det sjunka så fort? Jag känner mig mycket tröttare nu än för en månad sedan men är inte sjuk på ngt annat sätt. Jag var förkyld när jag tog proverna på Vc men hade inte feber. / Sigrid, 19 år

En ung kvinna i din ålder brukar ligga på ungefär dessa nivåer 120-130 i Hb och klart mer än 6 i ferritin, järnvärde. Intressant att Hb-värdet kunde stiga så högt som till 145 på enbart blutsafttillskott! Blodvärdesmätarna kan ju sig variera något medan ferritinet nog mätmässigt är tämligen stabilt. En undran som jag har är hur mycket blod som som försvinner vid menstruationerna? Starka blödningar eller mindre? Föreslår att du kontrollerar värdena igen om 2-3 månader, då vi vet att förkylningar och andra infektkioner kan göra oss trötta en längre eller kortare tid efteråt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hjärta & Kärl

Karusellyrsel – saknar jag någon vitamin eller mineral?

Jag har fått sådana symtom som karusellyrsel beskrivs till viss del. Jag undrar om det kan vara någon vitamin eller mineral som fattas i kroppen eller om det är någon form av förgiftning? Jag är orolig att det är något allvarligt. Det kommer ofta när jag läger ned huvudet eller vänder mig om i sängen, även när jag sätter mig upp.

Mat & Vitaminer

Är rädd att barnen blir uttorkade

Hej Apotekaren, mina barn vägrar att dricka vätskeersättning under somrarna och vi är alltid ute mycket om dagarna. Finns det något annat jag kan ge dem så jag slipper vara orolig för att de blir uttorkade?

Mat & Vitaminer

Får jag i mig allt jag borde?

Jag har inte ätit kött på flera år men har nyligen börjat utesluta även fisk och nu har jag börjat bli orolig över om jag inte får i mig allt jag ska. Jag har nämligen börjat känna mig tröttare om dagarna. Finns det något tillskott som jag borde äta?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.