Ange ditt sökord

Annons:

Hur snabbt kan värderna sjunka efter blutsaften?

Jag har haft lågt Hb och järnbrist(Hb ca. 120 och s-ferritin 10) och började dricka blutsaft, Hb steg då fint till ca 145 där det “landade”. Detta kollade jag 1 gång i månaden hos skolsköterskan. Jag slutade med blutsaften och en månad senare åkte jag till vc och tog blodprov: Hb 119 och s-ferritin 24. Kan det sjunka så fort? Jag känner mig mycket tröttare nu än för en månad sedan men är inte sjuk på ngt annat sätt. Jag var förkyld när jag tog proverna på Vc men hade inte feber. / Sigrid, 19 år

En ung kvinna i din ålder brukar ligga på ungefär dessa nivåer 120-130 i Hb och klart mer än 6 i ferritin, järnvärde. Intressant att Hb-värdet kunde stiga så högt som till 145 på enbart blutsafttillskott! Blodvärdesmätarna kan ju sig variera något medan ferritinet nog mätmässigt är tämligen stabilt. En undran som jag har är hur mycket blod som som försvinner vid menstruationerna? Starka blödningar eller mindre? Föreslår att du kontrollerar värdena igen om 2-3 månader, då vi vet att förkylningar och andra infektkioner kan göra oss trötta en längre eller kortare tid efteråt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Mat & Vitaminer

Känner mig nere – äta D-vitamin?

Hejsan! Jag känner mig nere och har gjort det under en längre tid nu, ungefär sedan det blev mörkt på eftermiddagarna. Jag har funderat på att börja ta D-vitamin men har hört att det inte hjälper om man inte börjar i tid. När är det bra tid att börja äta det? Vad är dina bästa tips?

Mat & Vitaminer

När ska jag börja med vitaminer för att behålla energin?

Framåt hösten och vintern brukar jag tappa mycket av sommarens energi och all D-vitamin man samlar på sig. När bör jag fylla på med vitaminer för att undvika min årliga energisvacka?

Kosttillskott för att inte bli sjuk?

Inför våren och sommaren vill jag gärna komma i form ordentligt. Jag tränar mycket men tvingas ofta pausa då jag lätt blir förkyld i korta perioder. Har du något tips på hur jag klan boosta min träning så jag slipper ta dessa pauser? Borde jag ta något typ av kosttillskott?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: