Ange ditt sökord

Annons:

Hur snabbt kan värderna sjunka efter blutsaften?

Jag har haft lågt Hb och järnbrist(Hb ca. 120 och s-ferritin 10) och började dricka blutsaft, Hb steg då fint till ca 145 där det "landade". Detta kollade jag 1 gång i månaden hos skolsköterskan. Jag slutade med blutsaften och en månad senare åkte jag till vc och tog blodprov: Hb 119 och s-ferritin 24. Kan det sjunka så fort? Jag känner mig mycket tröttare nu än för en månad sedan men är inte sjuk på ngt annat sätt. Jag var förkyld när jag tog proverna på Vc men hade inte feber. / Sigrid, 19 år

En ung kvinna i din ålder brukar ligga på ungefär dessa nivåer 120-130 i Hb och klart mer än 6 i ferritin, järnvärde. Intressant att Hb-värdet kunde stiga så högt som till 145 på enbart blutsafttillskott! Blodvärdesmätarna kan ju sig variera något medan ferritinet nog mätmässigt är tämligen stabilt. En undran som jag har är hur mycket blod som som försvinner vid menstruationerna? Starka blödningar eller mindre? Föreslår att du kontrollerar värdena igen om 2-3 månader, då vi vet att förkylningar och andra infektkioner kan göra oss trötta en längre eller kortare tid efteråt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hjärta & Kärl

Rödbetsjuice bra för hjärta-kärl?

Det förs fram i vissa media att rödbetsjuice ska vara bra för hjärta/kärl. Finns det forskning som visar sådana resultat?

Hjärta & Kärl

Ärftlighet vid hjärtfel

Tänkte kolla hur många procents risk det är att ärva hjärtfel från sina egna föräldrar? För jag har läst lite om det och en del stämde väldigt mycket in på mig. Därför skulle det vara skönt att veta ungefär hur stor risken kan vara för att ha ärvt hjärtfel.

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: