Ange ditt sökord

Annons:

Hur ska jag behandla min rosacea?

Hur ska jag behandla min rosacea i ansiktet? Har provat olika krämer från apoteket, inget hjälper. Har mest problem med utslag, ser ut som talgkörtlar men med röda upphöjda blåsor? Ser bättre ut på morgonen!

Hej! Rosacea kan vara besvärligt och svårbehandlat. För det första bör du, om du inte redan har det, få en bedömning av läkare att det rör sig om rosacea, så att det inte är något annat som ska behandlas på annorlunda. Din beskrivning kan tyda på rosacea, men det går inte att säga säkert utan att se hur det ser ut. Går du till läkare så ta gärna en bild på huden när det är som värst, som du kan visa för läkaren.
Det kan vara så att du behöver pröva en kräm på recept eller till och med få tablettbehandling ett tag för att minska problematiken. Lokala behandlingar som krämer behöver användas minst tre månader innan de visar effekt.
Förutom dessa medicinska aspekter behöver man vid rosacea försöka undvika det som utlöser försämring, vilket är olika för olika individer. Det kan röra sig om sol, snabba temperaturomslag, stark mat, alkohol, stress med mera. Många kosmetiska produkter kan tyvärr förvärra rosacea, så det gäller att antingen undvika smink och kosmetiska krämer eller endast använda sådant som är skapad för rosacea-benägen hud.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 12 januari, 2023 Publicerad: 12 januari, 2023

Liknande frågor

Hud & Hår

Knottror på kroppen

Hej Apotekaren, jag har en son på 1 år som har eksem på kroppen, det är som knottror. Vad finns det som vi kan göra åt det? Och man göra någonting innan för att förhindra att det bryter ut?

Hud & Hår

Solkräm under skidåkning i Alperna?

Hejsan, jag och min familj ska i väg på skidsemester i vinter. Det jag har gått och funderat över ett tag är om man behöver använda solskydd när man åker skidor nere i Alperna. Hur viktigt är det att använda det (i ansiktet) och hur hög SPF räcker att använda i så fall?

Hud & Hår

Hur motverkar jag torr och kliande hud?

Jag har konstant torr och kliande hud nu på vintern, det gör mig galen! Jag tycker att torr hud känns obehagligt och jag försöker smörja in mig men så fort krämen sjunkit in känner jag mig lika torr på nytt. Vad ska jag göra för att motverka min torra hud?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: