Ange ditt sökord

Annons:

Hur ska jag behandla min rosacea?

Hur ska jag behandla min rosacea i ansiktet? Har provat olika krämer från apoteket, inget hjälper. Har mest problem med utslag, ser ut som talgkörtlar men med röda upphöjda blåsor? Ser bättre ut på morgonen!

Hej! Rosacea kan vara besvärligt och svårbehandlat. För det första bör du, om du inte redan har det, få en bedömning av läkare att det rör sig om rosacea, så att det inte är något annat som ska behandlas på annorlunda. Din beskrivning kan tyda på rosacea, men det går inte att säga säkert utan att se hur det ser ut. Går du till läkare så ta gärna en bild på huden när det är som värst, som du kan visa för läkaren.
Det kan vara så att du behöver pröva en kräm på recept eller till och med få tablettbehandling ett tag för att minska problematiken. Lokala behandlingar som krämer behöver användas minst tre månader innan de visar effekt.
Förutom dessa medicinska aspekter behöver man vid rosacea försöka undvika det som utlöser försämring, vilket är olika för olika individer. Det kan röra sig om sol, snabba temperaturomslag, stark mat, alkohol, stress med mera. Många kosmetiska produkter kan tyvärr förvärra rosacea, så det gäller att antingen undvika smink och kosmetiska krämer eller endast använda sådant som är skapad för rosacea-benägen hud.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 12 januari, 2023 Publicerad: 12 januari, 2023

Liknande frågor

Hud & Hår

När försvinner smärtan vid bältros?

Hej! Jag har fått bältros och har fått antiviral medicin som jag ska ta i 7 dagar. Jag tar även värktabletter, men när försvinner smärtan?

Hud & Hår

Hur får jag bort mollusker?

Min son på 3 år har mollusker i ansikte, nacke och nära haka. Verkar inte försvinna. Jag ( mamma) har också i ansikte, och undrar om det finns nåt jag kan göra för att få bort dem. Trivs inte med dem.

Hud & Hår

Ökad behåring på kroppen – vad ska jag göra?

Mitt hår på ansiktet och på kroppen växer kraftigt. Jag har testat att ta bort det med laser och det funkar inte alls. Jag mår psykiskt dåligt av den ökade behåringen.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: