Ange ditt sökord

Annons:

Hur ofta ska man tvätta ansiktet med tvål?

Hej jag och min fru sitter och diskuterar torr hud och då särskilt torr hy. Jag påstår att man kan undvika torr hud om man struntar i att tvätta sig med tvål, tex på morgonen och att det räcker med denna rengöring en gång per dygn, tex på kvällen. Särskilt på den kalla vintern är det bra att inte "förstöra" hyn genom att använda tvål för mycket. hon påstår att man måste använda tvål både morgon och kväll för att hålla sig acceptabelt ren och att man istället ska kompensera det med hudkrämer, medan jag menar att om man inte tvättar sig så ofta så behåller hyn sitt naturliga fettlager. Vem har rätt?

Hur man ska sköta huden och hyn finns det många olika synpunkter på. Hos de som har en torr hy, t.ex de med böjveckseksem/atopiskt eksem vet man att huden är förändrad mot normala, och att eksemhuden är torrare än normalt och innehåller bara 50% av det normala fettinnehållet. Att tvätta sig ofta och regelbundet med tvål hos dessa, kommer innebära att huden torkas ut ytterligare, bli ännu mer torr och känslig. Denna torrhet blir oftast ännu mer påtaglig vintertid, när luften pga kylan blir torrare, vilket kan torka ut huden ytterligare.
Tvätta ansiktet 1 gång per dag gör nog de flesta, men vissa sköljer bara ansiktet med vatten utan att använda tvål. Har man torr hud, kan ett sätt vara att använda sk "tvättkräm" eller duscholja, som inte torkar ut huden på samma sätt som en vanlig tvål.
Är man torr i ansiktet, som många är, får man kompensera efter behov med en "mjukgörande" eller fuktighetsbevarande hudkräm.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!