Ange ditt sökord

Annons:

Hur kan jag smörja in huden vid Pityriasis Rosea?

Hej!

Fick diagnosen Pityriasis Rosea för två veckor sedan. Har under dessa veckor märkt en förändring till det negativa hållet, men hoppas att det är sjukdomens sätt. Jag undrar om det kan stämma att primärmedaljongen kan sitta på armen, på armbågens ovansida? Mina utslag är även runt om hela magen till ryggen. Antar att det är olika för alla och att jag säkert inte ska oroa mig, men den utökar sig och jag mår inte så bra av det. Håller på att röra sig uppåt ansiktet också. Jag känner mig torr i huden och undrar vilken sorts kräm jag ska smörja in mig med? Jag vill ju inte förvärra saken. Kan jag ha fått Pityriasis av allmänstillstånd? (Har en pågående period av stress och oro nu.)

Stort tack för att ni tog hand om frågan!

Primärmedaljongen sitter ofta på bålen men kan mycket väl sitta på armbågen. Om du bara haft utslag två veckor får du räkna med att fler utslag tillkommer. Totalt brukar sjukdomen pågå upp till 8 veckor, iband till och med längre. Många känner sig trötta och hängiga, något som stämmer med att orsaken sannolikt är en virusinfektion eller i alla fall en reaktion i huden på en virusinfektion. Smörj med någon mjukgörande kräm till exempel Propyless eller Caress. Undvik att gnida så mycket på huden, undvik att torka hårt efter dusch. Risk finns för en eksemreaktion i själva utslag och då kan klådan öka och utslagen ändra karaktär. Orsaken till Pityriasis rosea känner man inte till men mycket talar dock för att det orsakas av virus.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: