Ange ditt sökord

Annons:

Hur blir jag av med beläggning på stämbanden, frågar en man (50 år):

Jag har problem med beläggningar på stämbanden. Ibland blir den så seg att det inte räcker att harkla. Jag får en dimma på rösten som sitter i en lång stund. Det är knepigt när man skall prata. Det har inte med nervositet att göra. Jag har kollat halsen hos halsläkare, lungorna med hjälp av röntgen och jag har gått till logoped, allt var okej. Jag har fått Gaviscon och slemlösande medel och det hjälper till viss del. Men jag skulle vilja bli av med problemet. Jag rökte tio cigaretter per dag fram till 1982 men röker inte därefter. / Henrik,50

Beslöjad stämma med en del slembildning är ganska vanligt hos äldre människor. Det beror oftast på att man har lite torrare slemhinnor än när man är yngre. Det är utmärkt bra att du sökt för problemen vilket man alltid skall göra om det är förenat med heshet i mer än tre-fyra veckor. Bra är också att du slutat röka för många år sedan.

Inte sällan kan det bli en viss beläggning på stämbanden om man använder sig av olika typer av astmaspray eller pulver. Har man besvär med övre magmunnen som medför att magsaft kryper upp och då sipprar ned på stämbanden kan detta förorsaka besvär med heshet. Förutom att man prövar med Gaviscon som bildar en geléklump vid övre magmunnen och då förhindrar att magsaften stiger uppåt, kan man höja huvudändan på sängen 10-15 cm. Då undviker man att magsaften läcker till stämbanden.
Viktigaste rådet således är viktnedgång om vikten är för hög. Det är också viktigt att förvissa sig om i vilken miljö man lever och arbetar samt hur är det med stress och det allmänna psykiska tillståndet?

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

När man blir sjuk

Varför sprids vinterkräksjukan på vintern?

Hej Anki, jag undrar varför vinterkräksjuka sprids som mest under vintern och inte under andra tider på året? Och hur kan jag som bäst skydda mig och min familj att få vinterkräksjuka? Funkar det att äta vitpeppar eller är det en myt?

Mage & Tarm

Hur botar jag min hicka?

Hur kan man bota /lindra hicka? Jag har till och från hicka i 6 dagar på raken.

Mage & Tarm

Vill veta mer om PBC

Har tydligen anlag för PBC, berätta gärna om denna sjukdom.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: