Ange ditt sökord

Annons:

Hur blir jag av med beläggning på stämbanden, frågar en man (50 år):

Jag har problem med beläggningar på stämbanden. Ibland blir den så seg att det inte räcker att harkla. Jag får en dimma på rösten som sitter i en lång stund. Det är knepigt när man skall prata. Det har inte med nervositet att göra. Jag har kollat halsen hos halsläkare, lungorna med hjälp av röntgen och jag har gått till logoped, allt var okej. Jag har fått Gaviscon och slemlösande medel och det hjälper till viss del. Men jag skulle vilja bli av med problemet. Jag rökte tio cigaretter per dag fram till 1982 men röker inte därefter. / Henrik,50

Beslöjad stämma med en del slembildning är ganska vanligt hos äldre människor. Det beror oftast på att man har lite torrare slemhinnor än när man är yngre. Det är utmärkt bra att du sökt för problemen vilket man alltid skall göra om det är förenat med heshet i mer än tre-fyra veckor. Bra är också att du slutat röka för många år sedan.

Inte sällan kan det bli en viss beläggning på stämbanden om man använder sig av olika typer av astmaspray eller pulver. Har man besvär med övre magmunnen som medför att magsaft kryper upp och då sipprar ned på stämbanden kan detta förorsaka besvär med heshet. Förutom att man prövar med Gaviscon som bildar en geléklump vid övre magmunnen och då förhindrar att magsaften stiger uppåt, kan man höja huvudändan på sängen 10-15 cm. Då undviker man att magsaften läcker till stämbanden.
Viktigaste rådet således är viktnedgång om vikten är för hög. Det är också viktigt att förvissa sig om i vilken miljö man lever och arbetar samt hur är det med stress och det allmänna psykiska tillståndet?

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 8 april, 2016

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: