Hur blir jag av med beläggning på stämbanden, frågar en man (50 år):

Hur blir jag av med beläggning på stämbanden, frågar en man (50 år):

Hur blir jag av med beläggning på stämbanden, frågar en man (50 år):

Jag har problem med beläggningar på stämbanden. Ibland blir den så seg att det inte räcker att harkla. Jag får en dimma på rösten som sitter i en lång stund. Det är knepigt när man skall prata. Det har inte med nervositet att göra. Jag har kollat halsen hos halsläkare, lungorna med hjälp av röntgen och jag har gått till logoped, allt var okej. Jag har fått Gaviscon och slemlösande medel och det hjälper till viss del. Men jag skulle vilja bli av med problemet. Jag rökte tio cigaretter per dag fram till 1982 men röker inte därefter. / Henrik,50

Beslöjad stämma med en del slembildning är ganska vanligt hos äldre människor. Det beror oftast på att man har lite torrare slemhinnor än när man är yngre. Det är utmärkt bra att du sökt för problemen vilket man alltid skall göra om det är förenat med heshet i mer än tre-fyra veckor. Bra är också att du slutat röka för många år sedan.

Inte sällan kan det bli en viss beläggning på stämbanden om man använder sig av olika typer av astmaspray eller pulver. Har man besvär med övre magmunnen som medför att magsaft kryper upp och då sipprar ned på stämbanden kan detta förorsaka besvär med heshet. Förutom att man prövar med Gaviscon som bildar en geléklump vid övre magmunnen och då förhindrar att magsaften stiger uppåt, kan man höja huvudändan på sängen 10-15 cm. Då undviker man att magsaften läcker till stämbanden.
Viktigaste rådet således är viktnedgång om vikten är för hög. Det är också viktigt att förvissa sig om i vilken miljö man lever och arbetar samt hur är det med stress och det allmänna psykiska tillståndet?

Teman: 
 

Veckans fråga

I söndags ställde vi om klockan - tycker du att Sverige bör avskaffa vinter- och sommartid?

Nyhetsbrev

E-postadress