Ange ditt sökord

Annons:

Hudproblem, ingen diagnos och inget hjälper

Hejsan!
Jag är en 25-årig kille och jag har flera mindre hudproblem, men allteftersom de hopar sig börjar det blir väldigt jobbigt. Vi kan börja med att jag sen ca 9 års ålder haft vitiligo, pigmentfläckar utspridda över kroppen, dock inte speciellt omfattande och det har inte kommit fler med åren. Vintern 1998 fick jag typiska symptom av köldurticaria och fick även diagnosen ställd. Dock försvann symptomen bara efter en dryg vecka och har sedan dess aldrig dykt upp igen.

På senare år har jag haft mycket mjällproblem och utvecklat mjälleksem i hårbotten som jag får behandling för men det är inte mycket som hjälper. Det senaste året har varit värst, det som började som lite torr hud har nu utvecklats till en kraftig rodnad med vidgade porer på båda sidan om näsan, under ögonen, och även på nästippen och i området mellan ögonbrynen syns samma rodnad. Detta kliar inte men ser inte trevligt ut och inget jag fått utskrivet av läkare hjälper.

Den senaste veckan har även utslag som lätt påminner om de jag har i ansiktet dykt upp på ovansidan av mina händer, dessa för dock klåda med sig. Värst på den högra och mest runt knogarna på min vänstra hand. Jag har normalt sett problem på vintern men problemet i mitt ansikte har nu varit konstant i över ett år och jag börjar tröttna rejält. Har du någon aning om vad det kan vara och vad jag kan göra åt det? (Behandlas för närvarande med Emovat men det hjälper inte vad jag kan se.)

PS: Jag har gjort stickprovstester för att ta reda på eventuella allergier men de har inte visat någon överkänslighet mot något.

Vitiligo beror på att kroppens immunsystem upplever Dina egna pigmentceller som främmande och attackerar dem och "rensar bort dem" lokalt i huden. Detta ger hudöar utan pigmentceller, och därmed ger det lokalt ljusare hud. Man räknar med att ca 1% av jordens befolkning har detta och det finns ingen riktigt effektiv behandling. Nya fläckar kan man behandla med kortisonkräm, för att lokalt dämpa immunsystemet.

Dina hudbesvär i övrigt som tycks finnas i hårbotten och i ansiktet låter som antingen mjälleksem (men borde i så fall ha svarat på Emovat + mjällbehandling) eller kanske att det är drag av psoriasis? Det senare är en klinisk diagnos beroende på hur hudutslagen ser ut. När utslagen även sitter på händerna över knogarna, låter det lite "psoriasisiformt".

En diagnos är aldrig fel, men kan tyvärr ibland vara svår att ställa innan hudutslagen är riktigt utvecklade. Själv skulle jag nog pröva Protopic eller Elidel till ansiktet, som är mer en immundämpande kräm (om jag är på psorisis). I annat fall ifall Du inte blir bättre och Din behandlande läkare ej kan hjälpa Dig, är det nog bra med en remiss till en hudläkare för bedömning och hjälp.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 februari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!