Ange ditt sökord

Annons:

hud fråga?

Jag är en kille på 15 år som har några frågor till dig.

vad är det för en slags "finne" när man trycker på den så kommer det ut något äckligt, vit som en en mask ur "finnen" vad är det för något? Ska man spräcka finnen så att det dära vita kommer ut? eller ska man låta det va?

Å så undrar jag om du kan något om Acnix?.(Akne behandling) jag har använt den nu i ca 40 dagar. Hur länge tycker du att ja borde fortsätta? det har la hjälpt sådär men jag tycker den är bra eftersom den torkar, rodnar inte ut huden. Det gör ju dem som finns i apoteket att köpa.(Akne produkter) tycker du den är bra eller är dem hära Basiron, Skinoren m.m. bättre?
när tycker du att man borde söka till en hudläkare?

Tacksam för svar//Armando

Svar till Armando
Din beskrivning passar på det som kallas pormask. Detta är talgkörteln utförsgång som blir igensatt av talg och hudceller. Man skall inte klämma på en pormask, man skadar lätt huden och "pormasken" kommer alltid tillbaka.
Jag kan inte ha några synpunkter på behandling med Acnix då jag inte vet vad den innehåller.
Basiron och Skinoren är två lokalbehandlingar mot acne som har bevisad effekt.
Jag tycker man skall söka läkare om man lider av sin acne. Ungefär 30% av alla tonåringar har så pass mycket acne att de bör få behandling, som i de flesta fall består av lokalt verkande medel. Tag i första hand kontakt med din husläkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 5 oktober, 2002 Publicerad: 5 oktober, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: