Ange ditt sökord

Annons:

Har smärtande/molande värk med hetta i bröstet – vad kan det bero på?

Hej. Den senaste tiden (dagarna/veckorna) har jag känt enorma smärtot i mina bröst, när jag tar på dem kan det göra fruktansvärt ont, jag har inga knölar då jag känt efter, jag kan även känna en "molande värk" och lite hetta i brösten när jag inte tar på dem. Jag är frisk, har 3 barn och använder hormonspiral, tränar och äter sunt. Vad kan detta bero på? Med vänlig hälsning Sara 30 år

Flera orsaker kan finnas till Dina problem. Det vanligaste är hormonella förändringar under menscykeln som gör att det spänner mer i brösten under vissa tider. Har Du märkt någon skillnad i smärtintensitet vid t ex ägglossning eller mens ? Sedan kan det röra sig om infektioner, inflammationer eller svamp. Du nämnde att det hettar i brösten. Har Du dessutom märkt någon rodnad eller svullnad i samband med smärtorna eller att bröstvårtorna vätskar ? Brösten får sin ytliga nervförsörjning från nerver som kommer ut vid fjärde till sjätte bröstkotan. Någon eller några av dem kan ha kommit i kläm vid tunga lyft t ex när Du lyft och burit något av Dina barn. Smärtan kan då stråla fram i brösten. Kan det vara en orsak ? Det som talar för det är att minsta beröring utlöser svåra smärtor, så kallad allodyni. En läkarundersökning med undersökning av brösten och bröstrygg kan ge svar på och utesluta andra orsaker.

Annons:

Publicerad: 4 juni, 2012

Fler frågor

Hjärnan & Nerver

Har jag huvudvärk eller migrän?

Jag lider ofta av huvudvärk och jag börjar misstänka att det även ibland handlar om migrän. Det hjälper inte att ta paracetamol som jag annars alltid brukar göra. Hur vet jag om det är huvudvärk eller migrän jag har, och hur kan jag mest effektivt lindra det? Finns det något receptfritt?

Ögon & Öron

Tips vid mycket öronvax

Jag är lite kluven när det kommer till det här med att topsa öronen. Man har ju hört det ena och det andra om hur farligt det är att stoppa in bomullstoppar i hörselgången, men jag har så mycket vax och var för inte så länge sedan inne på vårdcentralen för att spola bort en vaxpropp. Har du några tips på vad jag kan använda för att förebygga uppkomsten av vaxpropp.

Kvinnans hälsa

Östrogen till äldre kvinnor

Varför rekommenderar inte läkare att man ska äta östrogen när man är ca 70 år? Vad gör man när man har extrema svettningar? Jag har ätit östrogen mellan 50- och 60-årsåldern.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.