Ange ditt sökord

Annons:

Har jag GAD?

Varit nedstämd ca2mån.Existensiell oro framförallt för min fru att det ska hända henne något. Varje dag är en kamp för att må "ok".Min inre dialog med mig själv går ofta på högvarv och är enormt tärande.Har läst om GAD.Tycker det stämmer väldigt bra in på mig.Förutom att jag sover bra på nätterna. Känns nästan som hjärnan inte orkar bråka med mig hela dagen. Bästa tiden på dygnet är tvsoffan på kvällen.Då lugnar jag ner mig och somnar sedan ofta utan problem. Jakob, 31 år

Om nedstämdheten och din" existentella oro" börjat ungefär samtidigt så är din oro mer sannolikt del i en depression. Om det å andra sidan är så att dina orostankar även tidigare, kanske sedan många år, varit ofta närvarande och svåra att konrollera så kan det mycket väl röra sig om GAD. Det är alltså tidsförloppet som ger en viktig ledtråd till vilket tillstånd det rör sig om. Till saken hör också att GAD kraftigt ökar risken att man ska utveckla en sekundär eller "pålagrad" depression. Det kan vara så att du nu har både depression och GAD.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 27 september, 2011

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.