Ange ditt sökord

Annons:

Har hört olika perspektiv

Hej! Jag undrar över läkemedel som jag äter. Har hört olika perspektiv på till exempel Temesta. Att den sitter kvar i kroppen i fem år, i flera dygn, att den sitter kvar bara 8 timmar, att äta 1 tablett/dag kommer inte skapa tolerans, att i längden kan man få benskörhet och att den gör en "flummig" eller påverkar minnet negativt. Vad tycker ni? Och att äta Zoloft resten av mitt liv kan skapa benskörhet, kroppsliga besvär, osv? Hanna, 42 år

Temesta är ett läkemedel som används vid behandling av ängslan, ångest och rastlöshet vid nervösa besvär. Använt på rätt sätt efter läkares bedömning hjälper det många patienter med dessa symtom. Temesta är vanebildande och kan ge toleransutveckling, men hur stor mängd och hur lång behandlingstid som orsakar detta är individuellt och går inte att förutsäga. Läkemedlet kan orsaka förvirring, men benskörhet finns inte med som registrerad biverkan i produktinformationen, vare sig för Temesta eller för Zoloft. Det går inte att säga säkert hur lång tid det tar innan Temesta går ur kroppen på grund av individuella skillnader. En grov uppskattning är dock att det tar cirka 2-3 dygn innan det mesta av läkemedlet försvunnit. Känner du dig orolig över vilka långtidseffekter din medicinering kan ha bör du diskutera det med behandlande läkare som kan göra en helhetsbedömning av positiva effekter i förhållande till negativa.

Annons:
Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2013

Fler frågor

Hjärnan & Nerver

Har jag huvudvärk eller migrän?

Jag lider ofta av huvudvärk och jag börjar misstänka att det även ibland handlar om migrän. Det hjälper inte att ta paracetamol som jag annars alltid brukar göra. Hur vet jag om det är huvudvärk eller migrän jag har, och hur kan jag mest effektivt lindra det? Finns det något receptfritt?

Ögon & Öron

Tips vid mycket öronvax

Jag är lite kluven när det kommer till det här med att topsa öronen. Man har ju hört det ena och det andra om hur farligt det är att stoppa in bomullstoppar i hörselgången, men jag har så mycket vax och var för inte så länge sedan inne på vårdcentralen för att spola bort en vaxpropp. Har du några tips på vad jag kan använda för att förebygga uppkomsten av vaxpropp.

Kvinnans hälsa

Östrogen till äldre kvinnor

Varför rekommenderar inte läkare att man ska äta östrogen när man är ca 70 år? Vad gör man när man har extrema svettningar? Jag har ätit östrogen mellan 50- och 60-årsåldern.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.