Ange ditt sökord

Annons:

Har hört olika perspektiv

Hej! Jag undrar över läkemedel som jag äter. Har hört olika perspektiv på till exempel Temesta. Att den sitter kvar i kroppen i fem år, i flera dygn, att den sitter kvar bara 8 timmar, att äta 1 tablett/dag kommer inte skapa tolerans, att i längden kan man få benskörhet och att den gör en "flummig" eller påverkar minnet negativt. Vad tycker ni? Och att äta Zoloft resten av mitt liv kan skapa benskörhet, kroppsliga besvär, osv? Hanna, 42 år

Temesta är ett läkemedel som används vid behandling av ängslan, ångest och rastlöshet vid nervösa besvär. Använt på rätt sätt efter läkares bedömning hjälper det många patienter med dessa symtom. Temesta är vanebildande och kan ge toleransutveckling, men hur stor mängd och hur lång behandlingstid som orsakar detta är individuellt och går inte att förutsäga. Läkemedlet kan orsaka förvirring, men benskörhet finns inte med som registrerad biverkan i produktinformationen, vare sig för Temesta eller för Zoloft. Det går inte att säga säkert hur lång tid det tar innan Temesta går ur kroppen på grund av individuella skillnader. En grov uppskattning är dock att det tar cirka 2-3 dygn innan det mesta av läkemedlet försvunnit. Känner du dig orolig över vilka långtidseffekter din medicinering kan ha bör du diskutera det med behandlande läkare som kan göra en helhetsbedömning av positiva effekter i förhållande till negativa.

Annons:
Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2013

Fler frågor

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Mat & Vitaminer

Kosttillskott för att inte bli sjuk?

Inför våren och sommaren vill jag gärna komma i form ordentligt. Jag tränar mycket men tvingas ofta pausa då jag lätt blir förkyld i korta perioder. Har du något tips på hur jag klan boosta min träning så jag slipper ta dessa pauser? Borde jag ta något typ av kosttillskott?

Näsan slutar aldrig rinna

Min näsa slutar aldrig rinna under pollensäsongen! Jag tar allergitabletter men hade verkligen behövt något som får stopp på näsan… Det är verkligen otroligt jobbigt!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: