Ange ditt sökord

Annons:

Har hört olika perspektiv

Hej! Jag undrar över läkemedel som jag äter. Har hört olika perspektiv på till exempel Temesta. Att den sitter kvar i kroppen i fem år, i flera dygn, att den sitter kvar bara 8 timmar, att äta 1 tablett/dag kommer inte skapa tolerans, att i längden kan man få benskörhet och att den gör en "flummig" eller påverkar minnet negativt. Vad tycker ni? Och att äta Zoloft resten av mitt liv kan skapa benskörhet, kroppsliga besvär, osv? Hanna, 42 år

Temesta är ett läkemedel som används vid behandling av ängslan, ångest och rastlöshet vid nervösa besvär. Använt på rätt sätt efter läkares bedömning hjälper det många patienter med dessa symtom. Temesta är vanebildande och kan ge toleransutveckling, men hur stor mängd och hur lång behandlingstid som orsakar detta är individuellt och går inte att förutsäga. Läkemedlet kan orsaka förvirring, men benskörhet finns inte med som registrerad biverkan i produktinformationen, vare sig för Temesta eller för Zoloft. Det går inte att säga säkert hur lång tid det tar innan Temesta går ur kroppen på grund av individuella skillnader. En grov uppskattning är dock att det tar cirka 2-3 dygn innan det mesta av läkemedlet försvunnit. Känner du dig orolig över vilka långtidseffekter din medicinering kan ha bör du diskutera det med behandlande läkare som kan göra en helhetsbedömning av positiva effekter i förhållande till negativa.

Annons:
Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2013

Fler frågor

Djurens hälsa

När ska hunden avmaskas?

Hej, ny valpägare här. Jag har hört att man alltid ska avmaska hunden på våren (varje år), stämmer det och vilken produkt använder man? Jag är helt ny på detta med hund och är väldigt tacksam för svar, alla jag frågat säger olika så blir lite osäker!

Vilken typ av munskydd är bäst?

Hej, nu när det är viktigare än någonsin med munskydd och att hålla avstånd undrar jag vilken typ av engångsmunskydd som anses vara bäst?

Hud & Hår

Vilken handsprit är bäst?

I detta konstiga coronaår har jag blivit en flitig användare av handsprit, men när jag ska köpa handsprit på apoteket känns det som en djungel av olika märken, ofta med olika konsistenser. Är det någon skillnad på effektivitet på olika handspritssorter?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: