Ange ditt sökord

Annons:

Har hört olika perspektiv

Hej! Jag undrar över läkemedel som jag äter. Har hört olika perspektiv på till exempel Temesta. Att den sitter kvar i kroppen i fem år, i flera dygn, att den sitter kvar bara 8 timmar, att äta 1 tablett/dag kommer inte skapa tolerans, att i längden kan man få benskörhet och att den gör en "flummig" eller påverkar minnet negativt. Vad tycker ni? Och att äta Zoloft resten av mitt liv kan skapa benskörhet, kroppsliga besvär, osv? Hanna, 42 år

Temesta är ett läkemedel som används vid behandling av ängslan, ångest och rastlöshet vid nervösa besvär. Använt på rätt sätt efter läkares bedömning hjälper det många patienter med dessa symtom. Temesta är vanebildande och kan ge toleransutveckling, men hur stor mängd och hur lång behandlingstid som orsakar detta är individuellt och går inte att förutsäga. Läkemedlet kan orsaka förvirring, men benskörhet finns inte med som registrerad biverkan i produktinformationen, vare sig för Temesta eller för Zoloft. Det går inte att säga säkert hur lång tid det tar innan Temesta går ur kroppen på grund av individuella skillnader. En grov uppskattning är dock att det tar cirka 2-3 dygn innan det mesta av läkemedlet försvunnit. Känner du dig orolig över vilka långtidseffekter din medicinering kan ha bör du diskutera det med behandlande läkare som kan göra en helhetsbedömning av positiva effekter i förhållande till negativa.

Annons:
Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2013

Fler frågor

Hud & Hår

Hur tar jag hand om fötterna på vintern?

Nu under vinterhalvåret så får jag så otroligt torra fötter. Jag har testat fotvårdssalva men det hjälper inte. Har du något tips vad jag ska göra? Kan man göra en fotbehandling hemma?

Hud & Hår

Torr i ansiktet under vintern

Kan man använda sin bodylotion i ansiktet nu under vintern? Jag tycker inte att min ansiktskräm är tillräckligt fet och återfuktande!

Luftvägarna & Allergi

Alltid nästäppa men inte förkyld

Hej! Jag har någon form av förkylning som aldrig riktigt försvinner. Jag är inte snuvig men får svårt att andas genom näsan då den täpps igen. Speciellt när jag ligger ner för att sova.  Tagit både allergi-prover och till och med HIV-test med negativa resultat.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Gratis nyhetsbrev

Få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.