Ange ditt sökord

Annons:

Handeksem, jag kan inte bära mina vigselringar

Hej!
Jag har under flera år haft problem med handeksem men endast under vinterhalvåren. När eksemen uppkommer tål jag inte citrus, att ta i fisk, parfymerade tvålar m.m. samt ägg. Jag får utslag som kliar och sedan torkar till torra fläckar. När det är som värst är fingrarna fulla med torra fläckar och det blir sprickor som gör ont. Jag har använt min förlovningsring i vitt och rött guld utan problem. Nu när jag har två ringar (vigselringar) i vitt och rött guld får jag utslag direkt. Jag tycker att det känns jättetråkigt. Tror ni att jag skulle tåla dem om de var i enbart rött guld? (Jag tål inte silver och vitt guld innehåller väl något mer än guld.) Varför tror ni att jag endast har eksem under vinterhalvåret? (Jag hade samma eksem samma tid trots att jag bodde i Australien under en period (Sydney).

Tacksam för svar!

Den vanligaste orsaken till handeksem är sk "husmorseksem", dvs uttorkande och irriterande ämnen som kommer i kontakt med huden. Det typiska är antinget ett "våtarbete" eller mammaledig för att ta hand om småbarn.
Under vintern blir inomhusluften mycket torrare, vilket ytterligare torkar ut huden, vilket i sin tur förvärrar eksemet. Grundbehandlingen är att avstå från vattenkontakt och använda rikligt med mjukgörande krämer. Fungerar inte detta, använder man en kortisonkräm 1-2 ggr dagligen, där de svagaste (som Uniderm) kan köpas receptfritt på apoteket.
Vitt guld är en "svensk uppfinning" som innehåller förutom det rena guldet även silver, koppar och palladium. Vitt guld köpt ute i Europa kan däremot innehålla nickel. Misstänker du nickelallergi finns bra nickeltest att köpa på apoteket.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 november, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!