Ange ditt sökord

Annons:

Hårda bölder i ansiktet

Hej!

Har sökt på siten men inte hittat exakt det jag har problem med så nu skriver jag en liten fråga.

Jag är en kille i 30-årsåldern, som under de senaste ca fyra åren har haft problem med vätskefyllda bölder i ansiktet. De blir ofta stenhårda, och gör mycket ont (jag brukar ta smärtstillande för att orka arbeta medan jag har en sådan), det är sällan att det kommer ut så mycket var ur dem oberoende vad man gör.
De uppstår ofta en eller två åt gången, börjar som en liten röd prick för att sedan växa på bara någon dag till 2-3 cm i diameter och har en kraftig utmärkande utbuktning från ansiktets normala hud.

Jag har provat att ändra på hur jag rakar mig, genom att använda extra hudvänlig rakapparat instället för rakhyvel, vilket i och för sig gav en tydlig förbättring på ett annat område, jag hade nämligen också en del små finn-liknande prickar i ansiktet, som nästan försvann helt. After Shave har jag också bytt flera gånger och i olika prisklasser för att se skillnaden, men icke.

Det har enstaka gånger även uppkommit bölder på andra kroppsdelar, bland annat höger lår en gång, där bölden blev ca sju cm i diameter innan den försvann efter en pencillinkur.

Att bölderna befinner sig just i ansiktet får en deprimerande bieffekt, man vill ju gärna se fräsch och trevlig ut, och jag vill nog hävda att jag sköter min hälsa så gott jag kan. Bölderna har så pass stor psykisk påverkan att jag vägrar visa mig offentligt om jag kan medan problemet kvarstår, pubbesök är inte ens att tänka på. Den mentala biten blir alltså så pass tuff att jag emellanåt står med en kniv i handen, beredd på att skära upp hela området kring bölden. Det faller alltid på att jag är för känslig angående smärta, det är kanske tur det…

Det enda sättet som jag verkligen har kunnat angripa dem effektivt på är att använda något som jag själv är lite tveksam till (jag tror inte det är så hälsosamt i längden) och det är att hälla rikligt med väteperoxid på en liten kompress som man håller mot bölden. Det bränner mycket intensivt och efter ca en halvtimme brukar huden kring bölden vara helt vit och lite konstig, nästan gummiaktig i konsistensen. Är detta det enda man kan göra? Det brukar ta ca en vecka med sådan behandling två gånger om dagen, innan bölden börjar gå ner igen, men ibland kan det ta upp till tre veckor innan den har försvunnit helt och hållet.

Jag vill gärna ha en mer permanent metod om det finns, de största bölderna lämnar nämligen stora ärr efter sig, som i sig är permanenta.

Snälla, hjälp mig… Tackar på förhand och med vänliga hälsningar,

/Anders

Hej!
Ja du behöver verkligen lite mer effektiv hjälp, även om väteperoxiden säkert har en viss effekt. Det första man tänker på är behandling med licenspreparatet Roaccutan under ca 6 månader. Detta medel används just vid acne med bölder och ärrbildning. Be husläkaren om remiss till hudläkare snarast!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 31 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: