Ange ditt sökord

Annons:

Håravfall pga mjälleksem?

Hej!
Jag har sen ca 10 år (är idag 33) haft problem med vad min hudläkare benämner - mjälleksem.
Under samma period som detta uppstod -92 tappade jag även mycket hår.
Själva klådan dyker upp varje år under oktober-april och är ibland svidande och så pass jobbig att jag inte alls tycker att Fungoral etc inte fungerar. Har även vid perioder fått stark kortison utskriven som jag droppat i uppbenat hår. KLådan och svedan kvarstår.
Jag förstår att detta får jag leva med hela livet (eller?), men samtidigt oroar jag mig över den hårförlusten som skedde för 10 år sen som inte kommit tillbaka.
Beror den på dessa problem och kan jag så länge jag har "beläggning" i hårbotten få tillbaka min hårväxt nu efter 10 år? Både frisörer och hudläkare säger att jag är tunnhårig på toppen av skalpen.

Hälsningar
Malin

Den exakta orsaken till håravfallet är ofta svår att säga nu 10 år i efterhand. Normalt sett brukar man inte tappa håret av mjälleksem eller psoriasis (två vanliga hårbottensjukdomar). Ibland har man sk telogent håravfall, dvs att man tappar mycket hår efter stress, infektion eller graviditet men då brukar håret komma tillbaka. Sen kan man som kvinna även få "manligt håravfall" - hur är det med Dina kvinliga släktingar? Detta kan te sig hos kvinnor mer som en urglesning av håret uppe på hjässan och nästan aldrig som kala tinningsflikar.
Har Du besvär med att kortisondropparna svider, ska Du dels använda dem lite mer sparsamt och dessutom kanske inte använda en spritlösning utan kanske hellre ett liniment (mer mjälkigt och inte så uttorkande) som Locoid crelo lotion eller Betnovat-lotion. Är Du mest torr i hårbotten, kanske en hårinpackning fungerar?
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: