Ange ditt sökord

Annons:

Håravfall pga mjälleksem?

Hej!
Jag har sen ca 10 år (är idag 33) haft problem med vad min hudläkare benämner - mjälleksem.
Under samma period som detta uppstod -92 tappade jag även mycket hår.
Själva klådan dyker upp varje år under oktober-april och är ibland svidande och så pass jobbig att jag inte alls tycker att Fungoral etc inte fungerar. Har även vid perioder fått stark kortison utskriven som jag droppat i uppbenat hår. KLådan och svedan kvarstår.
Jag förstår att detta får jag leva med hela livet (eller?), men samtidigt oroar jag mig över den hårförlusten som skedde för 10 år sen som inte kommit tillbaka.
Beror den på dessa problem och kan jag så länge jag har "beläggning" i hårbotten få tillbaka min hårväxt nu efter 10 år? Både frisörer och hudläkare säger att jag är tunnhårig på toppen av skalpen.

Hälsningar
Malin

Den exakta orsaken till håravfallet är ofta svår att säga nu 10 år i efterhand. Normalt sett brukar man inte tappa håret av mjälleksem eller psoriasis (två vanliga hårbottensjukdomar). Ibland har man sk telogent håravfall, dvs att man tappar mycket hår efter stress, infektion eller graviditet men då brukar håret komma tillbaka. Sen kan man som kvinna även få "manligt håravfall" - hur är det med Dina kvinliga släktingar? Detta kan te sig hos kvinnor mer som en urglesning av håret uppe på hjässan och nästan aldrig som kala tinningsflikar.
Har Du besvär med att kortisondropparna svider, ska Du dels använda dem lite mer sparsamt och dessutom kanske inte använda en spritlösning utan kanske hellre ett liniment (mer mjälkigt och inte så uttorkande) som Locoid crelo lotion eller Betnovat-lotion. Är Du mest torr i hårbotten, kanske en hårinpackning fungerar?
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 oktober, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!