Ange ditt sökord

Annons:

Frågor och tankar kring fett

Hejsan!

Vad händer, är det farligt att äta mer än 200g rent fett per dag? Är fett förstoppande? Det sägs att fett är aptitreglerande och mättande men jag vet inte om jag är ett särfall för jag kan lätt använda mig ut av 7-8dl vispgrädde el. ngr 100gr rent smör per dag, utan att det mättar särkilt mkt. Problemmet är ju bara att detta ger ju väldigt mkt kalorier förvisso från fett men de kalorierna skall ju också förbrännas annars leder väl de också till en viktuppgång och den rad med ohälsa som följer med den? Så jag undrar, spelar det ngn roll vilken kost el. diet du äter/följer om du ändå äter mer än du gör av med? För jag har fått klart för mig att man inte skall äta mer än man gör av med för att hålla sin vikt alt. gå ner? Och tanken med LCHF är väl att den skall vara så pass mättande så att man äter mindre mängder=mindre kalorier av den el.? För annars krävs det ju precis som vid alla andra dieter en stark vilja och en karaktär för att kunna hålla en strikt diet el.?

T.N

Vi ska inte äta mer än den mängd fett som vi behöver. Den som arbetar mera med kroppen behöver mera fett. En normalstor kvinna med normal fysisk aktivitet kan äta ca 100 g fett per dag, om hon äter normalt med protein (ca 60 g) och endast lite kolhydrater (ca 20-60 g)
Intag av naturligt fett stimulerar tammotoriken.
Vi ska som sagt inte äta mer mat än vi behöver, och den mängden avgör man med ledning av vikt och hunger. Med LCHF brukar det ge sig självt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 17 februari, 2010

Liknande frågor

Kosttillskott för att inte bli sjuk?

Inför våren och sommaren vill jag gärna komma i form ordentligt. Jag tränar mycket men tvingas ofta pausa då jag lätt blir förkyld i korta perioder. Har du något tips på hur jag klan boosta min träning så jag slipper ta dessa pauser? Borde jag ta något typ av kosttillskott?

Mat & Vitaminer

Tillskott för att bygga muskler?

Jag har precis kommit i gång med min träning och tränar ungefär 3 gånger i veckan. Jag känner att jag har kommit in i ett riktigt bra flow, men undrar om du har några tips på tillskott eller preparat som kan hjälpa till att boosta träningen ytterligare? Mitt mål med träningen är att jag vill bygga muskler och känna mig så stark som möjligt.

Mat & Vitaminer

Kan man få i sig för mycket D-vitamin?

Hej Jenny, jag äter en multivitamintablett om dagen året runt, men undrar om jag behöver addera något ytterligare nu när det är mörkare ute? Vad händer om man får i sig för mycket D-vitamin?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: