Ange ditt sökord

Annons:

Fläckar som blir torra, hårda, spricker och blöder

Hej.
Jag har sökt bland dina svar på andras frågor men tycker inte att jag hittat svaren på mina problem där varför jag skriver och hoppas på tips.

Jag har problem med partier/fläckar över knogar samt på fingrarnas ”greppytor”, ena armbågen (diameter som en 50 öring) samt på ena fotled/skenbenet i form av en remsa på ca 5 cm lång och 2 cm bred blir torra, hårda, spricker, ”fjällar” och blöder.

Problemen kom efter några intensiva kickboxningspass hösten 2004 då jag fått blödande skavsår som inte ville läka. Därefter spred det sig till att även gälla insidan av fingrarna (greppytorna) främst i huden över lederna. Senaste tillskottet är på höger armbåge vilket kommit nu efter jul.

Efter kontakt med sjukvården innan jul 2004 fick jag Elocon 0,1% som bara förvärrade situationen under den en och en halv vecka jag stod ut med att använda det. Huden tunnades ut så att det rann om ytorna som sedan sprack och blödde vattnigt.

Några dagar efter att jag slutat med salvan åkte jag till Maui (Hawaii) på 74 dagars ledighet där jag vindsurfade och surfade dagligen i 5-8 timmar varvid alla sårytor självläkte.

Det kom tillbaka under våren bara för att försvinna under sensommaren framförallt under min två veckor på Rhodos då jag återigen vindsurfade hela dagarna. I slutet på september var problemen omfattande igen.

Det som jag tycker är konstigast är att det som mest varit fem fingrar som varit ”angripna” men de som blir angripna blir det oftast på både under och ovansida.

Jag har även torr hud i ansiktet som jag sjävmedicinerat med Hydrokortison 1% sedan tonåren i de perioder då det varit jobbigast. Huden blir torr och fjällar/mjölar samt spricker ibland i mungiporna. På näsan blir det ibland som när man bränt sig i solen på sommaren att huden släpper i stora flak. Det är aldrig så illa att det egentligen syns om jag bara ser till att smörja mig men det gör ont och känns som huden är för tajt och att den ska spricka när jag ler eller gapar mycket. Till detta fick jag (i samband med krämen till fingrarna) Kenacutan och Propylenglykol 20% som båda sved och stack i ansiktet samt tunnade ut huden så mycket att den blev rödaktig.

Ansiktet är oftast helt bra när jag är ute i solen mycket, men att använda tvål, rakskum eller andra ”hygienartiklar” i ansiktet är uteslutet om jag vill att det ska kännas bra i huden.

På senare tid har jag sandpapprat bort den döda fjälliga huden på fingrarna och sedan smörjt in dem med vanlig Desivon handkräm. Det gör att jag kan böja på fingrarna utan att de spricker men det hjälper ju inte med att bli av med problemen.

Jag vindsurfar mycket på min fritid varför jag tänkt att jag får skylla mig själv som sätter händerna i kallt vatten och sedan har dem uppe i vinden. Men händerna har ju varit som bäst när jag vindsurfat mycket, både hemma och utomlands. Dessutom har jag inte vindsurfat sedan 13 januari nu och problemen är fortfarande här.

Det blev en massa svamlande men eftersom husläkaren verkade helt okunnig hoppas jag att du har några bra svar eller tips.

Hej!
Det du berättar om utseende och lokalisation av dina hudförändringar, låter i första hand som psoriasis. Psoriasis blir ofta förbättrat i solen och av salta bad. Det är inte troligt att du fått hudförtunning efter en veckas användning av en stark ("grupp 3") kortisonsalva. Snarare kan man tänka sig att kortisonet behandlat bort en dela av inflammationen, och då ter sig huden tunnare efteråt.
Du bör be om remiss till hudspecialist, alternativt kanske du kan få tid på Psoriasisförbundets behandlingsanläggningar.
F

Läs även vanliga frågor och svar om psoriasis.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!