Ange ditt sökord

Annons:

Fläckar som blir torra, hårda, spricker och blöder

Hej.
Jag har sökt bland dina svar på andras frågor men tycker inte att jag hittat svaren på mina problem där varför jag skriver och hoppas på tips.

Jag har problem med partier/fläckar över knogar samt på fingrarnas ”greppytor”, ena armbågen (diameter som en 50 öring) samt på ena fotled/skenbenet i form av en remsa på ca 5 cm lång och 2 cm bred blir torra, hårda, spricker, ”fjällar” och blöder.

Problemen kom efter några intensiva kickboxningspass hösten 2004 då jag fått blödande skavsår som inte ville läka. Därefter spred det sig till att även gälla insidan av fingrarna (greppytorna) främst i huden över lederna. Senaste tillskottet är på höger armbåge vilket kommit nu efter jul.

Efter kontakt med sjukvården innan jul 2004 fick jag Elocon 0,1% som bara förvärrade situationen under den en och en halv vecka jag stod ut med att använda det. Huden tunnades ut så att det rann om ytorna som sedan sprack och blödde vattnigt.

Några dagar efter att jag slutat med salvan åkte jag till Maui (Hawaii) på 74 dagars ledighet där jag vindsurfade och surfade dagligen i 5-8 timmar varvid alla sårytor självläkte.

Det kom tillbaka under våren bara för att försvinna under sensommaren framförallt under min två veckor på Rhodos då jag återigen vindsurfade hela dagarna. I slutet på september var problemen omfattande igen.

Det som jag tycker är konstigast är att det som mest varit fem fingrar som varit ”angripna” men de som blir angripna blir det oftast på både under och ovansida.

Jag har även torr hud i ansiktet som jag sjävmedicinerat med Hydrokortison 1% sedan tonåren i de perioder då det varit jobbigast. Huden blir torr och fjällar/mjölar samt spricker ibland i mungiporna. På näsan blir det ibland som när man bränt sig i solen på sommaren att huden släpper i stora flak. Det är aldrig så illa att det egentligen syns om jag bara ser till att smörja mig men det gör ont och känns som huden är för tajt och att den ska spricka när jag ler eller gapar mycket. Till detta fick jag (i samband med krämen till fingrarna) Kenacutan och Propylenglykol 20% som båda sved och stack i ansiktet samt tunnade ut huden så mycket att den blev rödaktig.

Ansiktet är oftast helt bra när jag är ute i solen mycket, men att använda tvål, rakskum eller andra ”hygienartiklar” i ansiktet är uteslutet om jag vill att det ska kännas bra i huden.

På senare tid har jag sandpapprat bort den döda fjälliga huden på fingrarna och sedan smörjt in dem med vanlig Desivon handkräm. Det gör att jag kan böja på fingrarna utan att de spricker men det hjälper ju inte med att bli av med problemen.

Jag vindsurfar mycket på min fritid varför jag tänkt att jag får skylla mig själv som sätter händerna i kallt vatten och sedan har dem uppe i vinden. Men händerna har ju varit som bäst när jag vindsurfat mycket, både hemma och utomlands. Dessutom har jag inte vindsurfat sedan 13 januari nu och problemen är fortfarande här.

Det blev en massa svamlande men eftersom husläkaren verkade helt okunnig hoppas jag att du har några bra svar eller tips.

Hej!
Det du berättar om utseende och lokalisation av dina hudförändringar, låter i första hand som psoriasis. Psoriasis blir ofta förbättrat i solen och av salta bad. Det är inte troligt att du fått hudförtunning efter en veckas användning av en stark ("grupp 3") kortisonsalva. Snarare kan man tänka sig att kortisonet behandlat bort en dela av inflammationen, och då ter sig huden tunnare efteråt.
Du bör be om remiss till hudspecialist, alternativt kanske du kan få tid på Psoriasisförbundets behandlingsanläggningar.
F

Läs även vanliga frågor och svar om psoriasis.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 25 februari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: