Ange ditt sökord

Annons:

Finnar och torr hud på kinderna

Är 35 år gammal, nikotinfri sedan drygt ett år tillbaka. Jag äter normalt och motionerar regelbundet. I minst ett halvår har jag haft hudproblem på kinderna: Finnar, både små vita och mer "underjordiska" som gör huden flammigt rödprickig. Samtidigt ganska torr hud som flagar, oftast när jag vaknar på morgonen eller direkt efter dusch. Pillar jag bort hudflagorna lämnas ett rött (skinnflått) märke. Använder ingen tvål i ansiktet för att inte torka ut. Våtrakning, har nyligen bytt raklödder till oparfymerad men ingen skillnad.
Sitter mycket vid datorskärm om det kan ha betydelse. Har provat Clearasil djuprengöring, ingen effekt. Hudlotion motverkar flagorna tillfälligt men inte övriga problemen.
I samband med nikotinstoppet för ett år sedan har huden på kroppen tendens att bli tillfälligt rödflammig vid varm dusch, handdukstorkning eller om jag kliar mig.

Hej! Det låter i första hand som seborroiskt eksem. I lindriga fall hjälper mjukgörande kräm som innehåller propylenglykol. Man kan också i korta perioder använda Daktacort/cortimyk kräm som är receptfritt på Apoteket, morgon och kväll i upp till en vecka. Du kan läsa mer om seborroiskt eksem på hemsidan (dermatologens patientinformation). Varför du blir rödflammig är svårt att bedöma, en gissning är att det lättare ser ut som du beskriver eftersom du slutat röka och blodkärlen i huden då inte är ständigt sammandragna.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!