Ange ditt sökord

Annons:

Finnar och torr hud på kinderna

Är 35 år gammal, nikotinfri sedan drygt ett år tillbaka. Jag äter normalt och motionerar regelbundet. I minst ett halvår har jag haft hudproblem på kinderna: Finnar, både små vita och mer "underjordiska" som gör huden flammigt rödprickig. Samtidigt ganska torr hud som flagar, oftast när jag vaknar på morgonen eller direkt efter dusch. Pillar jag bort hudflagorna lämnas ett rött (skinnflått) märke. Använder ingen tvål i ansiktet för att inte torka ut. Våtrakning, har nyligen bytt raklödder till oparfymerad men ingen skillnad.
Sitter mycket vid datorskärm om det kan ha betydelse. Har provat Clearasil djuprengöring, ingen effekt. Hudlotion motverkar flagorna tillfälligt men inte övriga problemen.
I samband med nikotinstoppet för ett år sedan har huden på kroppen tendens att bli tillfälligt rödflammig vid varm dusch, handdukstorkning eller om jag kliar mig.

Hej! Det låter i första hand som seborroiskt eksem. I lindriga fall hjälper mjukgörande kräm som innehåller propylenglykol. Man kan också i korta perioder använda Daktacort/cortimyk kräm som är receptfritt på Apoteket, morgon och kväll i upp till en vecka. Du kan läsa mer om seborroiskt eksem på hemsidan (dermatologens patientinformation). Varför du blir rödflammig är svårt att bedöma, en gissning är att det lättare ser ut som du beskriver eftersom du slutat röka och blodkärlen i huden då inte är ständigt sammandragna.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: