Ange ditt sökord

Annons:

Fattar inte varför jag rodnar

Hej

Jag är en kille på 17 år som anser att min ansiktsrodnad är ett problem. Jag är inte speciellt blyg eller så, i klassen när det är tex rast så pratar jag hur mycket som helst utan att bli röd i ansiktet, men när jag ska hålla föredrag eller ska besvara en fråga som läraren är ute efter blir jag röd i ansiktet om jag har ett långt svar och säga. Detta är faktiskt jobbigt, jag blir väldigt nervös, stressad, svettig och kall om händerna… men jag fattar inte vart det kommer ifrån? Det kommer bara plötsligt när ja ska hålla ett föredrag.. mina tankar försvinner helt då, jag ber till mig själv att jag inte ska bli röd, visst låter det lite sjukt men så är det!

Även när jag träffar nytt folk så blir jag endast röd i ansiktet då jag säger längre meningar, inte när jag svarar kort. Detta är jobbigt.. finns det nån behandlig mot denna rodnad? Vad orsakar detta? Nån sjukdom?

Tacksam för svar.

Nej, detta är ingen sjukdom! Det är många människor som har samma besvär som du. Egentligen är det nog helt normalt att reagera på detta sätt ur ett historiskt utvecklingsperspektiv. Inför en anspänning stiger halten av adrenalin i blodet, hjärtat slår snabbare och man förbereder sig för "strid" (eller flykt). Om man har väldigt jobbigt kan man med hjälp av psykolog träna med så kallad beteeende-terapi. Det hjälper verkligen!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 3 januari, 2004 Publicerad: 3 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: