Ange ditt sökord

Annons:

”FÖR MYCKET GRÖNSAKER, SLARV MED KOSTEN, FÖR MYCKET KAFFE” – Annika (22) har IBS och är allergisk mot gluten och laktos:

Jag är även vegetarian och min mage har sedan en tid tillbaka varit mycket spänd och ofta så stor att jag ser gravid ut. Jag undrar vilka livsmedel jag helt borde undvika för att min mage ska bli mindre gasig. Jag dricker Lunelax två gånger om dagen, men jag vet inte om det hjälper. Har du några tips vad som kan göras för att magen ska må bättre? Jag undrar också om det kan vara så att vegetarisk kost gör saker värre?

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Ja, det kan vara så att det rikliga intaget av grönsaker blir alldeles för mycket för din tarm att bryta ner och att din tarmpassage då blir för långsam. Om tarmen töms långsamt, växer de s.k anaeroba bakterierna till i omfattning, dvs de bakterier som inte kräver syre för att förbrännas. Dessa ger då mycket metangas som gör att vegetarianer ofta har mycket problem med gasbildning i tarmen. Försök att förbehandla grönsaker – koka-ånga-finfördela – innan du äter för att göra det lättare för tarmen att kunna bryta ner de svårbearbetade ämnen som ingår i din kost. Lycka till!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: