Ange ditt sökord

Annons:

Färger i kläder

Kan färger i kläder framkalla hudproblem? Jag får små kliande blåsor på underarmarna ibland. De kliar och gör att jag får sår som kliar när de läker och så blir det en ond cirkel. Baksidan av låren är det lika på, men där läker det aldrig. Beror väl på att friktionen är större där. Jag måste ju ha byxor på mig men långärmat är inte lika nödvändigt.
En arbetskamrat sa att svarta kläder är mer allergiframkallande än kläder i andra färger. Jag har ofta svarta kläder. Kan det vara så enkelt?
Ingegerd

Ja, man kan få kontaktallergi mot framförallt mörka färger som blått och svart i kläder. Det kontaktallergiska eksemet sitter i så fall framförallt i armhålor och på bröst och kring midjan alltså områden där klädesplaggget ofta sitter direkt mot kroppen och det blir litet varmt. Om du misstänker kontaktallergi mot färgämne bör du göra en så kallad epicutan-test för att utreda detta, vilket görs av hudläkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: