Ange ditt sökord

Annons:

Extrema självsprickor, flagnade handflator

Hej!
Jag har under ungefär 7 år nu drabbats av flagnande hud på handflatorna och "självsprickor" på vissa ställen. Det börjar någon gång på hösten när det blir kallt. Då känner jag hur det sticker i huden och till slut börjar huden att flagna. Det ger sig inte i stort sett förrän flera lager hud har försvunnit och då har jag grymt ont i fingertopparna m.m (lätt att de sricker och börjar blöda). Utseendet av min handflata ser ut som om jag skulle ha bränt mig kraftigt på nånting i hela handflatan. Det kan ha något att göra med att mina händer är grymmtkänsliga för vatten. (De kan bli skrynkliga av att jag badar i 3 minuter). Jag i akut behov av hjälpt då dessa problem är såpass stora att dom nästan är som ett handikapp. Jag får svårare att skriva i skolan när händrna värker m.m. Snälla hjälp mig!

Hej!
Det låter som handeksem, och precis som du skriver kan det vara handikappande. Du behöver komma till läkare och utredning behöver göras eftersom handeksem kan ha olika orsaker. Vanligast är nötningseksem, och då behöver man behandla med inflammationshämmande krämer (kortisonkräm) och mjukgörande hudskyddande kräm. Det kan också röra sig om kontaktallergi och det kan man ta reda på med så kallat epicutantest ("lapptest").Om det finns kontaktallergi kan man ju ofta undvika det ämne som orsakar kontaktallergin. Det finns också andra ovanligare orsaker till att händerna blir som du beskriver, i vissa familjer finns ärftlighet för för tjockt hornlager och då kan utseendet bli ungefär som du skriver.
Du behöver alltså söka hudspecialist.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 5 november, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!