Ange ditt sökord

Annons:

Erica (19) har periodvis under flera år haft starka magsmärtor, som koncentrerar sig runt naveln och upp mellan revbenen:

Jag har försökt finna någon logik i det hela, men smärtorna uppstår oregelbundet, efter det jag ätit något och det kan göra så ont att jag är tvungen att gå ifrån festen, lektionen etc för att lägga mig ner. Jag har även svårt att andas. Jag fick diagnosen "förstadium till magsår" för ett par år sedan, men medicinerna fungerade inte. Det kan gå flera månader mellan smärtorna och då får jag för mig att det kanske inte varit så farligt, men nu har jag kommit underfund med att det är något som inte stämmer. Jag har hört talas om någon magsjukdom då man saknar en viss nedbrytningshormon eller liknande, att allt kan fungera normalt ibland och ibland inte. Jag har för övrigt inga allergier och lever sunt överlag.

Skrivet av Michael Wedén...
Jag utesluter magsår och gissar på glutenallergi: Magsår är en direkt ovanlig sjukdom hos en 19-åring, som vuxit upp i Sverige. "Förstadium till magsår" är en tokig benämning, som används alldeles för lättvindigt vid olika magsmärtor. Har man dessutom provat magsårsmedicin utan effekt, så kan den orsaken anses vara utesluten.
En möjlig, men inte jättevanlig, orsak är glutenallergi. Diagnosen kan ställas med hjälp av gastroscopi med vävnadsprover. Blodprover kan också säga en del. Kan det vara glutenallergi du har hört talas om?

Den allra vanligaste diagnosen vid magont, särskilt hos unga, är "funktionell dyspepsi" Med det menas egentligen att man inte har kunnat hitta någon synlig förändring vid gastroskopi och inte heller hittat något onormalt vid provtagning. Det skall inte heller finnas någon misstanke på IBS eller annan tarmsjukdom.

Det är väl så att magen precis som annat är olika hos oss människor. En del har en känsligare mage, som kräver lugnare livsföring, regelbundna måltider och tarmvanor, psykisk balans etc för att vi skall må bra. Känner man ofta av sin mage är det lätt att oron skapar en ond cirkel. Eftersom detta uppenbarligen är ett problem för dig, bör du söka (hus-)läkare för att diskutera dina besvär. Denna gång bör man inte nöja sig med att bara skriva ut en medicin, utan istället försöka ta reda på orsaken om det är möjligt. Det tror jag är bättre både för dig och doktorn.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: