Ange ditt sökord

Annons:

Ellen 17 är en tjej med ”magkatarr”:

När vi åkte utomlands för tre månader sedan blev jag väldigt dålig, fick magkatarr-symtom, spydde på mornarna och mådde allmänt dåligt. Vi köpte då Losec, som jag aldrig ätit förr, men det hjälpte knappt alls.
Om 1½ månad ska vi åka utomlands igen, och jag undrar nu om man kan börja förbehandla på något vis för att kanske slippa bli så dålig igen, t.ex börja äta Losec någon vecka innan, trots att jag inte är dålig, för jag ha hört att Losec är långtidsverkande. Eller finns det något annat som jag kan testa.
Att jobba med psyket går inte, för jag märker inte själv att jag är nervös eller så inombords; jag blir bara dålig ändå. Jag vill så gärna kunna njuta av denna semester utan att bli dålig.

Skrivet av Michael Wedén...
Magkatarr är ett diffust begrepp, som vi mag-tarmspecialister helst inte använder. Kräkningar är definitivt inget som bör kallas för magkatarr. Det är inte något som bör behandlas med Losec, och att det inte hade effekt är inte konstigt. Oroar du dig för att resa utomlands och risken att bli dålig där, så vill jag bara säga att risken att insjukna utomlands knappast är mycket större än hemma. Det beror naturligtvis på vart man åker och framförallt hur man lever. Slarv med hygienen i samband med matlagning är den vanligaste orsaken till att man blir magsjuk under resor.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Stressmage som svullnar upp

Kan fetaost ge tarmsymtom i form av slemmig diarré? Hade ätit en del de senaste dagarna, haft förstoppning ett par dagar, och när jag vaknar på morgonen rinner det gult, nästan genomskinligt slem ut och det är mycket luft i tarmen. Hur kan man för övrigt förebygga att tarmen stannar av på jobbet? Jag har det stressigt på jobbet och har ofta svårt att hinna med toalettbesök. Ofta känner jag inte ens att jag behöver gå på toaletten, och mot slutet av dagen har min mage svullnat upp så jag liknar en gravid. Kanske borde jag sluta med kaffe? Det har en god laxerande effekt på mig när jag är hemma, men jag är rädd att jag förstör tarmens egen förmåga att arbeta genom att den laxerande effekten är så kraftig?

Mage & Tarm

Antiinflammatorisk kost

Jag är intresserad av antiinflammatorisk kost och har köpt en bok med recept. Nu undrar jag om och hur antiinflammatorisk kost kan påverka min kropp på ett positivt sätt?

Mage & Tarm

IBS hos barn

Hej, Mitt barnbarn är fem år och har stora problem med magen. Hennes föräldrar har försökt få hjälp, men de säger bara att det inte är något fel på magen. Stackaren har ofta lös mage och ont. Pruttar mycket och har ibland inte så mycket matlust. Kan barn ha IBS? Orolig mormor

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: