Ange ditt sökord

Annons:

Eksemfrågor

Jag skulle behöva lite råd och förklaringar. Jag har eksem. Vet inte riktigt namnet på det för min läkare sa bara eksem. Gissar på att det är nån vanlig typ av eksem. Har haft eksem till och från hela mitt liv. Men skulle behöva lite tips.

1. Är det sant att eksemen sprider sig om man kliar?
2. Bör jag undvika att klia (omöjligt), finns det några specialla sätt att klia på som gör mindre skada (tex badsvamp eller liknande)?
3. Fick kortison utskrivet, innan använde jag mig av en receptfri kortison men i manualen till den stod det att man inte fick använda den över en vecka. Om man har receptbelagd kortison (Mildison) gäller inte det då? Fick recept så jag kan ta ut flera tuber.
4. Att man får tunn hud av kortison vad innebär det? Vad är farorna? Fick en infektion i ansiktet och läkarn avrådde från att använda nära ögonen (där det var som värst), fick iaf en pillerkur som tog bort infektionen. Det jag oroar mig över är att den ska komma tillbaka (känner lite klåda i ansiktet och är lite röd)!

Det var mina frågor – hoppas ni orkar svara.

Hej!
1. Ja, eksem kan sprida sig av att man kliar, och det får inte chansen att läka! Eksem utgörs ju av en skadad hudbarriär med inflammation i framför allt överhuden. Det tar lång tid, upp till 6 månader, för hudarriären att läka, även efter att huden ser ganska normal ut efter att eksemt behandlats.
2. Ibland rekommenderas att man trycker på det kliande stället. Bästa sättet att låta bli att klia är att behandla eksemet, som du nu gör med lite starkare kortisonsalvor.
3. En vecka är för kort tid för behandling av eksem av lite kraftigare grad. Ofta behandlar man med grupp II (medelstark) tex Emovat, Locoid, eller grupp III (stark) tex Elocon, Betnovat. Starka kortisonsalvor ska användas med nedtrappningsschema under 5-6 veckor, i slutet av behandlingen kanske bara 1 gång per vecka. Mjukgörande ingår också i behandlingen, för att ersätta fukt och fett som läcker genom den skadade hudbarriären.
4. Hudförtunning (=atrofi) är en känd biverkan av starka och framför allt grupp IV (mycket starka) kortisonsalvor. Man bör särskilt vara försiktig i tunna hudområden tex ljumskar och armhålor. Helst ej aniskte, isåfall endast kort tid och efter läkarordination. Det finns nya grupper av krämer som inte har denna biverkan, och ändå är effektiva mot eksem. Om inte ditt ansiktseksem går över, kan man diskutera med läkaren om eventuella alternativ.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: