Ange ditt sökord

Annons:

Eksemfläckar i hårbotten

Ungefär en gång om året, oftast på våren uppstår det en eksemfläck i min hårbotten. Bara på höger sida om huvudet ovanför örat fram till tinningen. Eksemet börjar som en liten fjällande fläck för att sedan växa till c:a 10 cm i diameter, men sprider sig inte till hela huvudet. Man kan dra av flagor upp till 1 cm stora, det blir då ett vätskande sår. Det förvärras inte lika mycket om jag använder mjällschampo, men finns kvar ändå, tills det lugnar ned sig framåt hösten. Jag hade samma åkomma ovanför höger öra mellan 7 och 12 års ålder, då varade åkomman året runt. Kortison lindrar men tar inte bort det återkommande eksemet. Vad kan det bero på?

Hej!
Det du har skulle också kunna vara psoriasis, finns ärftlighet? Du ska inte dra av flagor, det stimulerar huden att fjälla ännu mer! Behandling med avfjällning med salicyl i vattenlöslig kräm (Decubal) samt kortisonlösning dagligen första veckan därefter 1-2 ggr per vecka, brukar hålla problemen i schack. Allmänläkare kan ordna dessa recept.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: