Ange ditt sökord

Annons:

Eksem som vägrar försvinna

Jag har ett litet eksemområde på min ena handrygg sedan 2-3 månader tillbaka. Det är rött, torrt och "nopprigt", kliar inte jättemycket. Jag får ibland små eksem på olika ställen och brukar då behandla med hydrokortison under 1-2 veckor. Det här eksemet försvinner dock inte, hur mycket jag än behandlar. Är det ens eksem? Något som har smittat från någon annan? Visst finns det utslag som behöver behandlas med antibiotika? Räcker det med att fortsätta behandla och kanske byta salva? Kim, 26

Du beskriver en eksemreaktion. Det är aldrig smitta. Jag har för lite bakgrundsinformation om dig för att förstå varför du har ditt eksem. Att du får eksemfläckar på andra ställe antyder att du har en eksembenägen hud. I en sådan hud blir ofta ett handeksem segare att behandla. Men om din nuvarande behandlingsmodell inte hjälper bör du söka för en lite kraftfullare behandling. Och visst finns det tillstånd i huden som behöver antibiotika, men eksem bara om det är starkt bakteriekoloniserade.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: