Ange ditt sökord

Annons:

Eksem som blir bättre av solbränna?

Jag tror att jag har nån typ av eksem, huden flagnar av på pannan och kinderna. Kliar man så blir det knallrött och svider. Lotion hjälper inte alls, hydrokortison verkar litegrann. Men det konstiga är att när jag har varit ute i sommarsolen ett par timmar försvinner problemen i ca 2 veckor.
Jag arbetar mycket vid datorskärmen och nu undrar jag om problemen kan ha med det att göra, och om det finns någon förklaring till varför det blir bättre i solen?

Utifrån en svensk undersökning avseende ett eventuellt samband mellan datoranvändning och hudbesvär kunde man inte hitta något speciellt. Däremot arbetar man i kontorslandskap, med i sig torr inomhusluft, kan detta ge hudbesvär med torr hy. Sen tycker vissa att det pga statisk elektricitet framför en datorskärm, att huden kan "suga åt sig" damm från omgivningen (på motsvarande sätt som en TV-skärm). Detta är visserligen omdiskuterat vad som egentligen gäller eller ej. Jag själv tror inte Din dator har med saken att göra.
Sol och ljusbehandling har en vetenskaplig effekt på eksembesvär. Ljuset stabiliserar huden, dämpar klåda och läker ut eksembesvär. Så Din observation är helt rätt. Behöver Du ytterligare hjälp skulle Du kunna pröva ett mjällschampo modell Ketoson eller Fundan från Apoteket, då besvären skulle kunna vara en del av ett mjälleksem. Eller så skulle Du kunna pröva en fetare kräm till ansiktet till natten som Repair.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: