Ange ditt sökord

Annons:

Eksem som blir bättre av solbränna?

Jag tror att jag har nån typ av eksem, huden flagnar av på pannan och kinderna. Kliar man så blir det knallrött och svider. Lotion hjälper inte alls, hydrokortison verkar litegrann. Men det konstiga är att när jag har varit ute i sommarsolen ett par timmar försvinner problemen i ca 2 veckor.
Jag arbetar mycket vid datorskärmen och nu undrar jag om problemen kan ha med det att göra, och om det finns någon förklaring till varför det blir bättre i solen?

Utifrån en svensk undersökning avseende ett eventuellt samband mellan datoranvändning och hudbesvär kunde man inte hitta något speciellt. Däremot arbetar man i kontorslandskap, med i sig torr inomhusluft, kan detta ge hudbesvär med torr hy. Sen tycker vissa att det pga statisk elektricitet framför en datorskärm, att huden kan "suga åt sig" damm från omgivningen (på motsvarande sätt som en TV-skärm). Detta är visserligen omdiskuterat vad som egentligen gäller eller ej. Jag själv tror inte Din dator har med saken att göra.
Sol och ljusbehandling har en vetenskaplig effekt på eksembesvär. Ljuset stabiliserar huden, dämpar klåda och läker ut eksembesvär. Så Din observation är helt rätt. Behöver Du ytterligare hjälp skulle Du kunna pröva ett mjällschampo modell Ketoson eller Fundan från Apoteket, då besvären skulle kunna vara en del av ett mjälleksem. Eller så skulle Du kunna pröva en fetare kräm till ansiktet till natten som Repair.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 augusti, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Problem med mycket förhud

Hej! Jag har väldigt mycket förhud. Dels är det svårt att använda kondom och dels svullnar den ganska ofta efter sex. Jag har kontaktat vårdcentralen om detta men de har inte kunnat ge mig något vettigt svar alls, inte ens vem som ska kontaktas. Så nu undrar jag: vad ska jag göra? Vem kontaktar jag?

Hud & Hår

Kan hund bära på människoskabb?

Kan hund bära på människoskabb? Jag undrar hur man behandlar hunden om familjen drabbats av skabb (människoskabb). Kläder ska tvättas och möbler och mattor tvättas eller vädras i flera dygn. Hur gör man med hunden? Kan den bära skabb som sedan återsmittar?

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.