Ange ditt sökord

Annons:

Eksem som blir bättre av solbränna?

Jag tror att jag har nån typ av eksem, huden flagnar av på pannan och kinderna. Kliar man så blir det knallrött och svider. Lotion hjälper inte alls, hydrokortison verkar litegrann. Men det konstiga är att när jag har varit ute i sommarsolen ett par timmar försvinner problemen i ca 2 veckor.
Jag arbetar mycket vid datorskärmen och nu undrar jag om problemen kan ha med det att göra, och om det finns någon förklaring till varför det blir bättre i solen?

Utifrån en svensk undersökning avseende ett eventuellt samband mellan datoranvändning och hudbesvär kunde man inte hitta något speciellt. Däremot arbetar man i kontorslandskap, med i sig torr inomhusluft, kan detta ge hudbesvär med torr hy. Sen tycker vissa att det pga statisk elektricitet framför en datorskärm, att huden kan "suga åt sig" damm från omgivningen (på motsvarande sätt som en TV-skärm). Detta är visserligen omdiskuterat vad som egentligen gäller eller ej. Jag själv tror inte Din dator har med saken att göra.
Sol och ljusbehandling har en vetenskaplig effekt på eksembesvär. Ljuset stabiliserar huden, dämpar klåda och läker ut eksembesvär. Så Din observation är helt rätt. Behöver Du ytterligare hjälp skulle Du kunna pröva ett mjällschampo modell Ketoson eller Fundan från Apoteket, då besvären skulle kunna vara en del av ett mjälleksem. Eller så skulle Du kunna pröva en fetare kräm till ansiktet till natten som Repair.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 augusti, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: