Ange ditt sökord

Annons:

Eksem på vaden

030522

Hej

Jag har sedan 3 veckor fått ett stort eksem på vadmuskeln. Eksemet är ett öppet sår 2×2 cm som småblöder. Runt omkring är huden rodnad röd med röda prickor i utkanten. Eksemet började med små blåsor som efter några dagar gick sönder. En läkare har tagit en bakterieodling och konstaterat att det ej finns några bakterier. Läkaren nämnde att det kanske beror på cirkulationsrubbningar. Men det tror ej jag, eftersom jag är en fd idrottsman under hela mitt långa liv. Har i vinter då och då åkt skidor för motions skull.

Jag själv tror att eksemet kan bero på allergi. Tex nickelallergi eller liknande.
Jag har ej ont i eksemet, och det kliar ej.

Jag har bla de senaste 2 månaderna ätit regelbundet konservmat. Tex fiskbullar. Och känner en viss metallsmak av den maten. Kan det vara nickel i någon skadad burk som jag har ätit som på så sätt gjort så att jag fått i mig nickel i tarmen, vilket gör att jag reagerar?

Jag åt just en ny sorts E-Vitamin extra stark (Alfatokeferol) FRIGGS, som ej är testat av livsmedelsverket. Normalt äter jag E-vitamin med Gammatokeferol sedan flera år, och mår bra av det tillskottet. Har slutat med denna FRIGGS-E-vitamin.

Jag har överkonsumerat antebiotika hela vintern pågrund av många förkylningar. Minst 4 olika kurer med 12 tabletter Amoxilin 500mg per sjukdomsperiod. Antebiotikan har jag köpt utomlands på semestrar. Läkaren har nu avrått mig för denna risk med resistent bakterier. Jag åt just en sådan kur då jag fick eksemet. Kan det vara en biverkning mot antebiotikan? Men det tror ej jag då jag ätit denna amoxilin i minst 4 år utan besvär.

Såret blöder lite varje gång, s.a. jag byter regelbundet plåster. Och eksemet blir allt större och större. Med flera röda prickar runr omkring. Jag har även prickar på andra vaden. Men inget öppet såreksem.

Vad skall jag göra?
Ta bort plåstret, smörja in eksemet med någon salva, sluta äta konservmat, tvätta eksemet varje dag med tvål?

Tacksam för svar.

Roger

Hej!
Grundläggande vid långvariga sår är att få en diagnos. För att få diagnos på detta bör man eventuellt ta ett hudprov för mikroskopisk bedömning. Läkaren ska också ta ställning till om såret är orsakat av bristande cirkulation, dock talar inte lokalisationen som du beskriver, för att det skulle vara något fel på cirkulationen. Sök alltså läkare igen, kanske be om remiss till hudspecialist. Din antibiotikakonsumtion är sannolikt alldeles för hög och jag instämmer i de varningar du fått avseende Amoxilin.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 22 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: